Trump kapittelt de media onterecht
Een ietwat boze blik lijkt het handelsmerk van Donald Trump te zijn. Zijn directe omgeving is er niet van onder de indruk. Het wordt pas gevaarlijk als hij in woede uitbarst. Zijn familie weet dan: rustig blijven, niet tegenspreken en gewoon de bui laten overtrekken.
Of dit recept ook werkt als het gaat om de relatie tussen Trump en de media, is de vraag. Inmiddels is algemeen bekend dat die verhouding ronduit slecht is. Voor het naar buiten brengen van echt nieuws heeft Trump tot nu toe vooral zijn Twitteraccount gebruikt. Tijdens de enkele persconferenties die hij heeft gegeven, snoerde hij kritische vragenstellers de mond.
In zijn campagnetoespraken heeft hij er ook geen geheim van gemaakt de media op één hoop te gooien met de bestuurlijke elite die in zijn ogen door en door verdorven is. De media zijn in zijn ogen zo mogelijk nog onbetrouwbaarder dan politici.
Zeker is dat de media bepaald niet Trumpgezind zijn. Hij kan geen goed doen. Dat is niet terecht. Als een politicus of staatsman een besluit neemt dat positieve waardering verdient, moet dat worden gemeld. Of het nu Trump, Obama of Clinton betreft.
Feit is echter ook dat Trump op geen enkele wijze zijn best doet om positief in beeld te komen. Sterker, hij geeft de media te pas en te onpas een draai om de oren. En hij kleurt de werkelijkheid op zijn geheel eigen manier.
Sterk staaltje is zijn commentaar op de verslaggeving van zijn inauguratie. Trump beschuldigt de pers ervan opzettelijk een te laag cijfer te hebben genoemd van het aantal mensen dat vrijdag bij het Capitool aanwezig was. Volgens de media waren dit er een kwart miljoen. Dat zouden er dus beduidend minder zijn dan bij een eerste en tweede inauguratie van Obama. Volgens Trump waren er zeker 1 miljoen misschien wel 1,5 miljoen mensen. „Het was een leugen. We hebben ze betrapt en ik denk dat ze daarvoor een hoge prijs gaan betalen.”
Afgezien van het feit dat men zich kan afvragen of een president zich hierover echt druk moet maken, klopt de bewering van Trump niet met de feiten. Er waren er beduidend minder dan bij de beëdiging van Obama. Diverse media in de VS en in Nederland hebben luchtfoto’s getoond van de inauguratie in 2009 en die van afgelopen vrijdag. Iedereen kan vaststellen dat er acht jaar geleden vele duizenden meer waren. Hoe kan een man, die vrijdag met de hand op de Bijbel de eed aflegde, keihard en publiek zulke onwaarheden verkondigen? Daarmee ondergraaft hij, onnodig, zijn geloofwaardigheid.
Trump was overigens de achterliggende dagen niet de enige die goochelde met cijfers. Tijdens het populistencongres in Koblenz, zaterdag, riep Wilders dat er eind deze eeuw 1 miljard Afrikanen klaar staan om naar Europa te komen en hier asiel aan te vragen. Dat klinkt dreigend, maar het is een schromelijke overdrijving. Net als de bewering dat mensen bang zijn om te zeggen wat ze denken, of dat vrouwen met blond haar in Nederland niet meer over straat durven te lopen. Laten politici eerlijk met de feiten omgaan. Terecht dat de media daar op letten.