Binnenland

’Kampioen schnitzeleten staat hoog in pikorde’

Nederlanders willen graag de beste zijn. De zomer komt er aan en dat is hét seizoen voor allerlei (nutteloze) kampioenschappen. Organisatoren verzinnen de gekste dingen.

ANP
7 May 2004 13:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:12

In het Drentse Drouwenermond proberen vrijdag vijftig mannen en acht vrouwen zich te onderscheiden tijdens het WK Schnitzeleten. Restauranteigenaar G. Kleefman geeft toe dat de wedstrijd ooit is begonnen als grap en publiciteitsstunt, maar is uitgegroeid tot een serieuze aangelegenheid.

Het idee is geboren, nadat een groep jongens in het restaurant wel meer dan één stukje vlees (350 gram) lustten. Een jury, onder wie de wijkagent, kijkt toe of de deelnemers zich wel aan de toegestane tijd per schnitzel (20 minuten) houden. Het record staat bij de mannen op zeven stuks. De vrouwen kunnen er vier op.

Op diverse andere gebieden willen mensen succesvol zijn. Zo strijden teams tegen elkaar tijdens het NK Propjesgooien of tijdens het jamworstelen. Ook staan veel deelnemers in de rij voor het Nederlands Luchtgitaar Kampioenschap. De winnaar mag zelfs meedoen aan het WK. In Hilvarenbeek vindt 22 mei Open Nederlands Kampioenschap voor Amateur Bierbrouwers plaats.

Maar ook zijn er meer zinvolle kampioenschappen als rapid–, computer– of gewoon schaken, tijdrijden, straatmaken of kitesurfen. Kinderen kunnen eind mei proberen uit te blinken tijdens het NK Knikkeren of het NK Sparen.

En zo zijn er miljoenen voorbeelden te noemen, zegt docent psychologie J. van de Sande aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het Guiness Book of Records staat er vol mee. „Mensen willen hoog staan in de rangorde. Ze willen zich onderscheiden van de rest, ergens in uitblinken", legt hij uit. Mensen willen het idee krijgen dat ze wat zijn. Het maakt dan niet uit of ze kampioen spoelbak duiken, bommetje of bierproeven zijn. „Hoe kleiner, hoe beter want des te makkelijker ben je de baas."

Die prestatiedrang is zo oud als de mensheid, aldus Van de Sande. „Er is een volk die dit tot een waanzinnige orde heeft verheven: de Amerikanen. Daar wordt werkelijk alles gerangordend. Amerikanen zijn een erg competitief volk dat vindt dat je niet iemand bent, maar iemand moet worden. Van krantenjongen tot miljonair." In Nederland ben je het of ben je het niet, weet hij. „Dat is een stuk rustiger."

De pikorde is van nature ingebakken. Dat komt volgens hem omdat mensen in een groep van maximaal 150 individuen leven. In een groep moet je een zekere hiërarchie hebben. Het is niet handig om voortdurend te vechten, daarom hebben mensen allerlei strategieën bedacht.

Die pikorde zit er al van jong af aan in, aldus de psycholoog. Kinderen willen de baas spelen over een ander en trekken het liefst op met het populairste jongetje of meisje van de klas.

Het onderscheid zie je overal, bijvoorbeeld binnen het bedrijfsleven, de muziek, het leger en in de sportwereld, zegt hij. „Als je slap en niet energiek bent, bungel je onderaan. Ben je slim, vitaal en heb je goede connecties sta je bovenaan."

Voor alle minder succesvollen is er nog hoop. Zij kunnen nog altijd aandacht krijgen bij het NK dweilorkesten, bridge, zaadslikken, barbecuen, internetsurfen of toerfietsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer