Binnenland

Ambulances beter gespreid over de regio

Door ambulances direct en slim te verplaatsen, blijft de aanrijtijd bij eventuele nieuwe incidenten in de directe omgeving binnen de norm. Daarmee kunnen levens worden gered.

Van een medewerker
19 January 2017 11:27Gewijzigd op 16 November 2020 09:37
beeld ANP, Olim Bajmat
beeld ANP, Olim Bajmat

Dat is de kern van het zogenaamde dynamisch ambulance management (DAM), ontwikkeld op basis van onderzoek door wiskundige Thije C. van Barneveld. Op de resultaten van zijn onderzoek, promoveert hij volgende week woensdag aan de VU in Amsterdam.

Bij een ongeluk wordt de dichtstbijzijnde ambulance opgeroepen. Als er in diezelfde buurt een nieuw incident plaatsheeft, bestaat het risico dat een andere ambulance niet binnen een kwartier (de normtijd voor spoedritten) ter plaatse kan zijn. Van Barneveld bedacht daar oplossingen voor door vrije ambulances te verplaatsen in de regio. Volgens de promovendus moet ervoor worden gewaakt veelvuldig ambulances te verplaatsen. Dat kan ertoe leiden dat het ‘gat’ in de ambulancedekking weer op andere plekken optreedt.

Hij beschrijft verschillende modellen en algoritmen, wiskundige methoden, om de gebiedsdekking van ambulances te optimaliseren: de online- en offlinealgoritmen.

De eerste gaat uit van het moment waarop de beslissing voor het verplaatsen van een of meer ambulances moet worden genomen. Bij de tweede methode worden de meeste berekeningen voor herspreiding van ambulances op voorhand gedaan.

Ambulancemeldkamers kunnen met het nieuwe systeem hun winst doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer