Schenkingen: de jubelton is terug
Om de bouwsector uit het slop te trekken verruimde de overheid in 2013 en 2014 de schenkingsvrijstelling tot 100.000 euro. Sinds dit jaar geldt die regeling opnieuw. Nu met het doel de forse eigenwoningschuld van veel Nederlandse huishoudens te verlagen.
De regeling is een uitzondering op de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van 5000 euro voor kinderen en 2000 euro voor anderen. Vanwege de ruime voorwaarden wordt de regeling ook wel gekscherend de jubelton genoemd. Een schenker kan meerdere mensen een ton geven en ontvangers mogen die ton ook van meerdere mensen toegeschoven krijgen. Geven aan de buurman mag ook: de regeling is niet beperkt tot ouders en kinderen.
Maar aan die jubelton zitten toch best wat fiscale haken en ogen. In 2014 belde een klant mij op. Haar accountant had haar verteld dat ze een forse besparing zou kunnen realiseren als haar vermogende vader haar via de jubelregeling een ton zou schenken voor de aflossing op de hypotheek. De jubelton is namelijk vrijgesteld van schenkingsbelasting – belasting die ze wel zou moeten betalen als haar vader zijn vermogen op andere manieren aan haar zou overdragen. Met die besparing bleek het na wat doorvragen wel mee te vallen, want haar vader had haar al eerder bedragen geschonken en die moesten in mindering gebracht worden op de jubelton.
Ook in 2017 heeft de wetgever een paar lastigheden in de regeling verstopt. Zo moet de ontvanger of diens partner tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn. Je mag de regeling –anders dan in 2013 en 2014– uitsmeren over drie opeenvolgende jaren. Maar dan moet het wel zo zijn dat de ontvanger of zijn partner in het laatste jaar maximaal 39 jaar oud is.
De regels zijn pas echt ingewikkeld als er in het verleden al sprake was van schenkingen. Als je tussen 2010 en 2014 al een grote belastingvrije schenking deed, kun je diezelfde persoon niet nog eens een ton schenken. Deed je dat vóór 2010 en in 2015 of 2016, dan kun je diezelfde persoon nog wel een schenking doen, maar geen ton meer. Eigenlijk kun je er alleen zeker van zijn dat je de volledige ton kunt schenken als je niet eerder op wat voor manier dan ook gebruikmaakte van de verhoogde vrijstelling. De 100.000 euro kun je maar één keer geven, je mag dus niet het jaar erop dezelfde persoon nog eens zo’n bedrag schenken. Van elke schenking moeten ontvanger en gever melding maken in hun belastingaangifte.
De ontvanger moet de schenking gebruiken voor een verbouwing of het aflossen van de hypotheek. Een verbouwing is een ruim begrip: je mag denken aan een inbouwjacuzzi, aan zonnepanelen of zelfs aan een kleine windturbine.
De regeling heeft mensen er zich bewuster van gemaakt dat het kopen van een woning niet meer vanzelfsprekend is. Omdat je steeds minder kunt financieren en de maximale financiering mogelijk naar 90 procent van het aankoopbedrag van de woning zal gaan, wordt familiekapitaal belangrijker.
Toen ik hoorde over de regeling moest ik aan de Fransman Piketty denken, van het bekende boek ”Kapitaal in de 21e eeuw”, over inkomensongelijkheid. Piketty beschrijft dat vermogensongelijkheid mede ontstond doordat familiekapitaal door de generaties heen kon renderen. Fiscaal onbelast vermogen op de volgende generatie overdragen zou vermogensongelijkheid in de hand werken. De tijd zal leren of hij gelijk heeft.
De auteur is Master of Financial Planning. Reageren? financieel@refdag.nl