Zuid-Afrika hekelt geweld in Zimbabwe
Zuid-Afrikaanse waarnemers voor de verkiezingen in Zimbabwe hebben woensdag hun ontsteltenis uitgesproken over het politieke geweld in dat land.
Ze zijn „bijzonder geschokt” over gewelddadigheden de afgelopen dagen, met name in de wijk Epworth in de hoofdstad Harare en over de slechts toekijkende politie.
Het is voor het eerst dat Zuid-Afrika zo uitgesproken stelling neemt tegen het geweld en de intimidatie waarmee de verkiezingscampagne gepaard gaat. De 78-jarige president Robert Mugabe gebruikt politieke aanslagen en knokploegen om op 9 en 10 maart te worden herkozen.
Het buurland Zuid-Afrika stelt zich over het algemeen afwachtend en zwijgzaam op tegenover de machtsstrijd in Zimbabwe. Er zijn inmiddels 26 Zuid-Afrikaanse waarnemers in Zimbabwe en het moeten er binnenkort vijftig worden. De Europese Unie heeft haar waarnemers net teruggetrokken omdat die hun werk niet konden doen. De laatsten vertrokken dinsdag.
De chef van de Zuid-Afrikaanse missie, de ex-diplomaat Samuel Motsuenyane, noemde de knokploegen van Mugabes Zimbabwe Afrikaans-Nationale Unie (ZANU-PF) niet bij name als de daders van de afgelopen dagen. Hij was evenwel geschokt over gewelddadigheden die ZANU-aanhangers pleegden.
De terreur tegen burgers die mogelijk op de oppositie willen stemmen is sterk toegenomen de afgelopen weken. Bij een opiniepeiling durfde of wilde bijna 60 procent van de ondervraagden geen antwoord geven op de vraag welke presidentskandidaat hun voorkeur heeft. Bijna 8 procent zei enkel „het nog niet te weten.”
De woensdag door een krant in Harare gepubliceerde uitslag van de peiling geeft bijna 20 procent van de stemmen aan de leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), Morgan Tsvangirai, en 11 procent aan Mugabe. Bij een peiling in november gaven meer Zimbabwanen antwoord. Toen dacht bijna 53 procent op Tsvangirai te gaan stemmen en 47,1 procent op Mugabe.