Binnenland

Betere slachtofferhulp nodig in Rotterdam

Slachtoffers van misdrijven krijgen in Rotterdam meer aandacht. Samen met politie, openbaar ministerie en Slachtofferhulp Nederland presenteerde de Rotterdamse veiligheidswethouder Eerdmans dinsdagmiddag daarvoor een actieplan.

Van onze correspondent
17 January 2017 21:41Gewijzigd op 16 November 2020 09:36
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Rotterdam gaat slachtoffers van misdrijven beter informeren over het doen van aangifte en rechtsbijstand. Een dinsdag gelanceerde website (rotterdam.nl/slachtoffer010) wijst hen de weg in ondersteuning, nazorg en preventie. „De kans om slachtoffer te worden in Rotterdam is gelukkig klein, maar de impact kan groot zijn en jaren doorwerken”, aldus Eerdmans bij de presentatie van het actieprogramma.

In 2015 hebben 12.317 Rotterdammers zich als slachtoffer gemeld bij Slachtofferhulp Nederland. De gemeente erkent dat het van belang is deze slachtoffers te begeleiden bij het verwerken van een misdrijf, het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid, de weerbaarheid en ook de materiële en immateriële schade te verlichten. Daarvoor is optimale communicatie tussen slachtoffers en veiligheidspartners essentieel. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers behoefte hebben aan informatie over wat er met hun aangifte gebeurt, willen weten als een verdachte of veroordeelde vrijkomt en hoe hun privacy beschermd wordt.

Het actieplan richt zich voornamelijk op slachtoffers van overvallen, straatroof en woninginbraak.

Om het aantal woninginbraken tegen te gaan heeft de gemeente in veertien wijken waar de meeste inbraken plaatsvinden huis-aan-huis aangebeld en de bewoners geïnformeerd over preventie. Eerdmans: „In de wijk Feijenoord gaan we direct na een overval bij een slachtoffer op bezoek. Als dit succesvol blijkt gaan we dat in meer wijken doen.”

Het is bekend dat niet iedereen aangifte doet van een misdrijf. Rotterdam wil slachtoffers beter informeren waar en hoe aangifte kan worden gedaan. Nu doen 30 procent van de slachtoffers aangifte. „Dat moet minstens naar 50 procent”, zegt Eerdmans.

Een speciaal daarvoor opgericht veiligheidsloket verwijst dan naar de juiste organisatie. De gemeente wil ook de angst voor vergelding door een verdachte wegnemen. Een slachtoffer kan dan een zogenoemd „adres van domicilie” opgeven, een ander adres opgeven. Het Slachtofferloket houdt het slachtoffer dan op de hoogte van zijn zaak in strafproces.

Dit jaar start de politie ook bij de aangifte met een risico-inschatting. Bij voorbeeld bij stalking worden dan passende maatregelen genomen ter bescherming van het slachtoffer. Nieuw is ook de introductie van een armband. Als die wordt opengetrokken komt er een enorme stankgeur vrij. Die moet een belager op de vlucht drijven. Mogelijk gaat de armband ook gebruikt worden als alternatief voor bij voorbeeld pepperspray.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer