Bot op de bres voor Eritrese christenen
Minister Bot van Buitenlandse Zaken onderneemt pogingen bij de regering van Eritrea om de positie van christenen en andere vervolgden in het land te verbeteren.
Hij laat dat weten aan de kamerleden Van der Staaij (SGP), Koenders (PvdA), Huizinga (CU) en Karimi (GroenLinks). Zij hadden Bot aan de tand gevoeld over de opstelling van de Nederlandse regering tegenover de Eritrese regering. Aanleiding voor de kamerleden was een eerder bericht in deze krant waarin melding werd gemaakt van de benarde positie van onafhankelijke religieuze groepen die niet behoren tot de vier erkende godsdiensten in Eritrea.
President Isaias van Eritrea gaf in maart dit jaar aan dat hij andere dan de vier erkende religies in Eritrea niet zal tolereren. Vanuit het land kwamen rond die tijd berichten over de arrestaties van complete gezinnen van evangelische christenen.
Minister Bot bevestigt deze arrestaties en voegt eraan toe dat ook de afgelopen weken diverse berichten zijn binnengekomen over de aanhouding van evangelische christenen, waaronder gezinnen. Hij meldt dat de kerken en gebedsruimtes van niet-geregistreerde groepen tot nader order zijn gesloten en erediensten zijn verboden.
Registratie is volgens Bot erg moeilijk „omdat de eisen om daaraan te voldoen zeer ver gaan.” Ook heeft hij de indruk dat de Eritrese overheid hieraan niet graag meewerkt.
Ons land heeft de Eritrese regering „via de geëigende diplomatieke kanalen en op alle niveaus” regelmatig aangesproken, aldus Bot. Ook in EU-verband gebeurt dat. „De zorgwekkende situatie op het gebied van godsdienstvrijheid is een belangrijk onderdeel van de politieke dialoog die de EU ter plaatse met de Eritrese autoriteiten voert”, meldt de bewindsman.
Volgens berichten van enkele maanden geleden worden in Eritrea ten minste 370 protestantse christenen gevangen gehouden en gemarteld omdat zij weigeren hun geloof te verloochenen. Sommigen zitten inmiddels al twee jaar vast.
De Amerikaanse commissie voor internationale godsdienstvrijheid heeft Eritrea op een lijst geplaatst van elf landen die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt als „ernstige schenders” van de godsdienstvrijheid.