Tapgesprekken aanleiding actie in Emmen
Afgeluisterde gesprekken over drugsgebruik en drugshandel in het clubgebouw van No Surrender zijn de aanleiding geweest voor de sluitingsactie van vrijdagochtend in Emmen.
Volgens locoburgemeester Bouke Arends was er blijkens die afluisteroperatie sprake van „structureel en veelvuldig gebruik van en handel in harddrugs”. Bovendien waren er aanwijzingen voor ernstige geweldsmisdrijven in het clubhuis, aldus Arends. Er is door de clubleden gehandeld in strijd met het zero-tolerancebeleid in de gemeente Emmen, aldus Arends. Hij werd vorige week op de hoogte gebracht door politie en justitie van de strafbare activiteiten in het clubhuis aan de Kapitein Hatterasstraat. De huurovereenkomst is per direct opgezegd en het gebouw wordt gesloopt.
Officier van justitie Pieter van Rest schetste tijdens een toelichting op de actie een beeld op basis van de afluisteroperatie. Daaruit zou zijn gebleken dat nieuwe leden duizenden euro’s lidmaatschapsgeld moeten betalen. Zij worden geacht drugs te kopen bij één van de bestuursleden. En ze worden desnoods met geweld op hun zwijgplicht gewezen tegenover de buitenwacht. Wordt die niet nagekomen, dan volgen boetes, maar „mensen krijgen soms ook forse klappen”, aldus Van Rest.
Van het betaalde lidmaatschapsgeld wordt volgens de officier een deel in de „nationale kas” gestort, waaruit advocaatskosten worden betaald en gezinnen van leden worden onderhouden die met justitie in aanraking zijn gekomen. Via de advocaten weet No Surrender ook dat opgepakte leden zich al dan niet houden aan de levenslange zwijgplicht waaraan de leden zich hebben te houden, aldus Van Rest.