Vaker enterovirusinfecties bij kinderen voorafgaand aan diabetes type 1
tekst Wim van Hengel beeld iStock
Onderzoek wijst opnieuw in de richting van een mogelijke rol van enterovirussen bij het ontstaan van diabetes type 1. Dat bleek eerder deze week uit een publicatie in het tijdschrift Diabetologia.
Diabetes type 1 ontstaat doordat het afweersys teem van het menselijk lichaam de insuline producerende bètacellen in de alvleesklier aanvalt en uitschakelt. Voordat diabetes type 1 wordt vastgesteld, kunnen deze antistoffen al worden gedetecteerd in het bloed/
Het nieuwste onder zoek had plaats in Finland onder kinderen die vanaf hun geboorte werden gevolgd in het kader van de Diabetes Prediction and Prevention Study (DIPP). Vanaf de leeftijd van drie maanden werden bij de kinderen maandelijks ontlastingmonsters afgenomen en onderzocht op erfelijke fragmenten van enterovirussen. Ook werd bloedonderzoek gedaan naar antistoffen.
Bij 129 kinderen werden antistoffen tegen de bètacellen aangetroffen. Bij 282 kinderen was dat niet het geval. Vervolgens bleek dat bij de 129 kinderen drie keer vaker voorafgaand enterovirus infecties in de darm optraden dan bij de 282 anderen.
In 2001 bleek, eveneens uit Fins onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, dat kinderen die een vitamine D-supplement gebruikten 80 procent minder kans hadden op het ontstaan van dia betes type 1 dan kinderen die geen supplement kregen.
Een analyse in 2008 door Amerikaanse onderzoekers van vijf studies wees in dezelfde richting. Uit deze analyse kwam daarnaast naar voren dat de dosering van de weerstands vitamine er eveneens toe doet. Kinderen die een hogere dosering vitamine D kregen, hadden een kleinere kans op diabetes type 1 dan kinderen die een lagere hoeveelheid gebruikten.
De wetenschappers wijzen op de noodzaak van goed opgezet langdurig onderzoek om het oorzakelijk verband tussen vitamine D en diabetes type 1 aan te tonen en helder te krijgen wat de beste dosering is, als mede hoelang vitamine D moet worden toegediend voor een optimaal effect.