Maagband voor kinderen: symptoombestrijding of laatste redmiddel?
In het Maastricht UMC hebben de afgelopen vier jaar twintig extreem dikke kinderen van 14, 15 en 16 jaar een maagband gekregen. Komend jaar wil het ziekenhuis nog eens zeven kinderen opereren.
Kinderartsen noemen de ingreep symptoombestrijding die de oorzaak niet oplost, aldus het AD donderdag.
Wat is een maagband?
De maagband –ook wel gastric band genoemd– is een siliconenbandje dat door middel van een kijkoperatie rond de maag wordt geplaatst. Het bandje komt net onder de slokdarm en verdeelt de maag in tweeën: een kleine voormaag en een grotere rest.
Hoe werkt een maagband?
Hoe strak de band de maag afklemt, wordt geregeld met een soort langwerpige ballon aan de binnenkant van de maagband. Deze kan worden gevuld met een zoutwateroplossing. Hoe meer van de oplossing erin wordt gespoten, hoe meer de maag wordt afgeklemd.
Wat doet een maagband?
Door de voormaag klein te houden kan de drager van de maagband minder eten en zit hij sneller vol. Hoe kleiner de opening naar de rest van de maag hoe langer de drager een verzadigingsgevoel ervaart. De maagband zorgt ervoor dat hij minder trek heeft en flink afvalt.
Hoe effectief is zo’n maagband?
Wanneer bij zo’n extreem dik kind verder geen enkele behandeling aanslaat, willen sommige kinderartsen een maagband overwegen. Zo zag kinderchirurg Ernst van Heurn van UMC Maastricht kinderen met een maagband opbloeien. Ze verloren ongeveer de helft van hun overgewicht.
Is het verstandig om een maagband toe te passen bij dikke kinderen?
Overgewicht bij tieners heeft te maken genetische aanleg, hormonen, stofwisseling, stress, slaap en medicatie. Ook is een eetpatroon met veel suikers en vetten een oorzaak van dik worden. In het algemeen helpt een bezoek aan de diëtist een extreem dik kind niet, constateerden de kinderartsen in het AD.
Een maagverkleining is ook een optie, maar die ingreep is onomkeerbaar. Een maagband zou daarom volgens de artsen een laatste redmiddel moeten zijn voor een kleine groep extreem dikke kinderen.
Hoeveel kinderen zouden in Nederland voor een maagband in aanmerking komen?
Het gaat in ons land om ongeveer 600 extreem dikke kinderen, zoals een 14-jarig meisje van 1,60 meter dat 100 kilo weegt. Of een 16-jarige jongen met een lengte van 1,80 meter en een gewicht van 130 kilo.
Hoe gevaarlijk is een maagband?
Net zoals bij elke operatie bestaat er een risico op ernstige aandoeningen door het laten plaatsen van een maagband. In het algemeen bestaat er bij kijkoperaties een grotere kans op ontstekingen, littekenscheuring, vochtophoping, trombose en interne bloedingen.
Ook de maagband zelf kan vervelende gevolgen hebben, zoals misselijkheid, infecties aan de urinewegen, krampen of diarree. De maagband kan verschuiven door te snel of te veel te eten. Te grote stukken voedsel kunnen de toegang tot de maag blokkeren. De band moet dan worden leeggezogen. Ten slotte kan de band gaan lekken. De zoutoplossing is niet schadelijk voor je lichaam, maar de band moet operatief worden vervangen.