RTL Nieuws hackt Twitteraccount Van der Staaij
De accounts van Nederlandse politici zijn eenvoudig te hacken. Dat heeft RTL Nieuws donderdag aangetoond door de daad bij het woord te voegen. Het nieuwsprogramma nam onder meer het Twitter-account van SGP-voorman Kees van der Staaij over. De verantwoordelijke journalisten plaatsten daar een boodschap over de hack.

Naast het Twitterprofiel van Van der Staaij werd ook het LinkedIn-account van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gehackt. RTL zegt van andere, niet met name genoemde politici de Facebook-accounts te hebben gekraakt.
De tweet van RTL op de account van Van der Staaij is inmiddels verwijderd. Van der Staaij is niet bereikbaar. Hij zit momenteel in het vliegtuig. De afdeling voorlichting van de partij reageerde wel, onder meer via Twitter.
Omtzigt laat weten dat het in zijn geval om een inactief LinkedIn-account gaat. „Ik heb daar de afgelopen jaren niks op gezet.” Volgens hem is ook gepoogd zijn Facebook- en Twitteraccount te hacken, maar dat is mislukt. „Die gebruik ik heel actief. Daar zit een dubbele beveiliging op en dat is niet toevallig.” Voor hem is de actie een waarschuwing dat hij oude inactieve accounts moet sluiten.
De inloggegevens van veel Nederlandse politici blijken via grote datalekken als die van LinkedIn, Dropbox en Adobe online te staan. De wachtwoorden zijn daarbij wel versleuteld, maar als die uit weinig karakters en uit bekende woorden bestaan, kunnen ze makkelijk geraden worden. Van der Staaij en Omtzigt gebruikten dezelfde gelekte inloggegevens voor meerdere accounts op sociale media.
Politieke partijen zijn juist deze week door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gewaarschuwd tegen mogelijke digitale aanvallen op hun computers. De ICT-beheerders van alle partijen kregen dinsdag ook adviezen van de NCTV hoe ze hacks moeten voorkomen en wat ze moeten doen als er een aanval is. De bijeenkomst stond al gepland in verband met de verkiezingen.
RTL Nieuws rechtvaardigt de hacks door te zeggen dat de internetbeveiliging van politici "een belangrijk en actueel onderwerp" is. "Door de sociale media-profielen van politici binnen te dringen, kunnen kwaadwillenden onder andere meelezen met privécommunicatie, zich voordoen als de betreffende politicus of via deze accounts virussen of desinformatie verspreiden naar andere doelwitten."