Koninklijk Huis

Herinneringen aan prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

De lezersoproep rond het vijftigjarig huwelijk dat prof. mr. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet dinsdag herdachten, leverde een reeks inzendingen op. Meerdere lezers blijken de melkfles bewaard te hebben die ter gelegenheid van de trouwdag van een foto van het bruidspaar werd voorzien.

L. Vogelaar
10 January 2017 09:16Gewijzigd op 16 November 2020 09:32
A. Westerink-Brons uit Woudenberg overhandigde op 19 november 1999 een boeket aan prinses Margriet tijdens de ingebruikname van de nieuwe Bloedbank. Westerink had toen al 275 keer bloed gegeven en werd de beste bloedgeefster van de regio Utrecht genoemd. 
A. Westerink-Brons uit Woudenberg overhandigde op 19 november 1999 een boeket aan prinses Margriet tijdens de ingebruikname van de nieuwe Bloedbank. Westerink had toen al 275 keer bloed gegeven en werd de beste bloedgeefster van de regio Utrecht genoemd. 

Een lezeres zond zelfs haar felicitatie voor het jubilerende paar naar het RD. Daarmee was de kaart al wel in Apeldoorn, maar nog niet bij het jubilerende echtpaar. De redactie heeft de kaart doorgestuurd.

A. Westerink-Brons uit Woudenberg overhandigde op 19 november 1999 een boeket aan prinses Margriet tijdens de ingebruikname van de nieuwe bloedbank. Westerink had toen al 275 keer bloed gegeven en werd de beste bloedgeefster van de regio Utrecht genoemd.

B. Westerink

2017-01-11-pkVRY1-A._Westerink-Brons_uit_Woudenberg_overhand_web.jpg
A. Westerink-Brons uit Woudenberg overhandigde op 19 november 1999 een boeket aan prinses Margriet tijdens de ingebruikname van de nieuwe Bloedbank. Westerink had toen al 275 keer bloed gegeven en werd de beste bloedgeefster van de regio Utrecht genoemd. 

„Ik ben op dezelfde dag jarig als prinses Margriet (wel een paar jaartjes jonger). Gedurende een aantal jaren stuurde ik haar een verjaardagskaart. En ik kreeg ook altijd een kaart terug.”

Renske van Ree-van Harten, Hilversum

„In 1986 was prinses Margriet eregast tijdens de World Expo 86 in het Canadese Vancouver. Dat was ter gelegenheid van de opening van een replica van het kasteel van Coevorden op deze wereldtentoonstelling. Tijdens een ontvangst elders in Vancouver konden leden van de Nederlandse gemeenschap prinses Margriet de hand schudden. Pieter van Vollenhoven, andere mensen uit haar gevolg (onder wie ondergetekende) en enkele andere Nederlandse ‘omstanders’ sloegen dit ritueel op gepaste afstand gade. Waarbij de ‘omstanders’ enkele opmerkingen over Margriet tegen Pieter maakten. Niet vervelend, maar het bleek wel dat ze niet wisten wie hij was. Zal hij erop ingaan, dacht ik gelijk. Ik keek hem aan en hij mij, met een iets ongemakkelijke houding. Maar hij zei niets. Waarop ik tegen het gezelschap zei: „Meneer is de echtgenoot van de prinses.” Waarna er verder niet meer over prinses Margriet werd gesproken.

Na afloop van de bijeenkomst zei Van Vollenhoven joviaal: „Bedankt dat u mij geïntroduceerd hebt. Want niet weten met wie je te doen hebt, zou best eens tot een gênante situatie kunnen leiden. Ik wil mijzelf in zulke bijeenkomsten echter niet mede op de voorgrond plaatsen.”

Henk Heiden

„We schrijven 1966. Pieter is als dienstplichtige ingedeeld bij de luchtmacht en werkt op de hoek van de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Iedere morgen om ongeveer 8.15 uur komt hij met zijn Triumph aanrijden, parkeert, springt handig uit zijn sportauto en rent de oversteekplaats over.

Dit gaat altijd prima, tot die morgen de verkeersagent met zijn ouderwetse stopbord ons als fietsers op het fietspad de vrije doorgang geeft. Pieter denkt nog even vlug te kunnen oversteken, let niet op en krijgt het voorwiel van mijn fiets tussen zijn benen. Ik kan niet doorrijden en hij niet doorlopen, tot grote vermaak van de vele fietsers.

Ik zeg tegen Pieter dat hij beter had moeten opletten. Hij vindt de situatie niet leuk, maar ik als jonge vent van 21 jaar natuurlijk wel. De omstanders en ik lachen, waarop Pieter zegt: „Weet je wel wie ik ben?” Ik reageer: „Natuurlijk ken ik u wel, meneer Pieter van Vollenhoven. Maar dat maakt allemaal niets uit, want u was fout en ik niet.” Boos en met een rood hoofd loopt hij snel het luchtmachtgebouw in.”

Lex van der Hoeven

„In april 2015 hoorde ik dat de prinses en haar man aanwezig zouden zijn bij een galadiner in het Kurhaus. Uit mijn werk heb ik mijn camera opgehaald en ben ik naar Scheveningen gegaan. Ik had geluk dat ik achter de pers mocht staan; daardoor kon ik enkele prachtige foto’s van het paar maken”

Gert-Jan de Wit, Hendrik-Ido-Ambacht

2017-01-11-pkVRY1-In_april_2015_hoorde_ik_dat_de_prinses_en__web.jpg
„In april 2015 hoorde ik dat de prinses en haar man aanwezig zouden zijn bij een galadiner in het Kurhaus. Uit mijn werk heb ik mijn camera opgehaald en ben ik naar Scheveningen gegaan. Ik had het geluk dat ik achter de pers mocht staan; daardoor kon ik e

„Uit handen van Pieter van Vollenhoven ontving ik in 1982 de gouden speld van de International Road Transport Union (IRU) voor tien jaar schadevrij rijden als internationaal vrachtwagenchauffeur. Dat gebeurde in het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonksveer.”

A. de Geus

2017-01-11-pkVRY1-A_de_Geus-2-FC_web.jpg
„Uit handen van Pieter van Vollenhoven ontving ik in 1982 de gouden speld van de International Road Transport Union IRU voor 10 jaar schadevrij rijden als internationaal vrachtwagenchauffeur. Dat gebeurde in het Nationaal Automobiel Museum in Raamsdonks

Op 9 april 2002 opende prinses Margriet Kroonheim, instelling voor gehandicapten bij het Uddelermeer. Zij deed dat in plaats van koningin Beatrix, die de begrafenis van koningin-moeder Elizabeth in Engeland bijwoonde. Bewoner Hanna Dubbeld overhandigde de prinses, die ook in de gemeente Apeldoorn woont, een boeket.

C. Dubbeld

FullSizeRender_2.jpg
Op 9 april 2002 opende prinses Margriet Kroonheim, instelling voor gehandicapten bij het Uddelermeer. beeld RD

Melkflessen met een afbeelding van het jonge paar.

Gert en Neel van Dijk, Maartensdijk; A. Breddels, Houten; G. van Hal, Apeldoorn

2017-01-11-pkVRY1-melkflessen-1-FC_web.jpg
Melkflessen met een afbeelding van het jonge paar Gert en Neel van Dijk, Maartensdijk; A. Breddels, Houten; G. van Hal, Apeldoorn

„Wij zijn groot fan van Pieter van Vollenhoven, van de professor, zoals hij zichzelf graag mag noemen. Hij houdt enorm leuke en boeiende toespraken. Serieuze onderwerpen gaat hij niet uit de weg, maar zijn toespraken zijn altijd verweven met een flinke dosis humor. We hebben de professor ontmoet tijdens het eerste SGP-J-café in Utrecht, waar hij spreker was. Daar zijn we met hem op de foto gegaan. Tijdens zijn toespraak gaf Pieter aan: Geef nooit je dromen op! Voor Gerrit, mijn man, die al jaren bezig is met een huizenproject, was dit een mooie opsteker: geef niet op!”

Petra Stufken, Lieren

2017-01-11-pkVRY1-„Wij_zijn_groot_fan_-_Petra_Stufken-2-FC_web.jpg
„Wij zijn groot fan van Pieter van Vollenhoven, van de Professor, zoals hij zichzelf graag mag noemen. Hij houdt enorm leuke en boeiende toespraken. Serieuze onderwerpen gaat hij niet uit de weg, maar zijn toespraken zijn altijd verweven met een flinke do

Mevrouw Sperling uit Ouddorp stuurt ieder lid van de koninklijke familie een verjaardagskaart. Ze krijgt meestal een bedankkaartje terug. Dit zijn voor- en achterkant van de bedankjes uit 2009 en 2012. In 2009 verwees Pieter van Vollenhoven naar de aanslag op de koninklijke bus op Koninginnedag, dicht bij zijn huis.

fam. C. Sperling

2017-01-11-pkVRY1-Mevrouw_Sperling_uit_Ouddorp_-3-FC_web.jpg
Mevrouw Sperling uit Ouddorp stuurt ieder lid van de koninklijke familie een verjaardagskaart. Ze krijgt meestal een bedankkaartje terug. Dit zijn voor- en achterkant van de bedankjes uit 2009 en 2012. In 2009 verwees Pieter van Vollenhoven naar de aansla
2017-01-11-pkVRY1-4_Mevrouw_Sperling_uit_Ouddorp_-2-FC_web.jpg
Mevrouw Sperling uit Ouddorp stuurt ieder lid van de koninklijke familie een verjaardagskaart. Ze krijgt meestal een bedankkaartje terug. Dit zijn voor- en achterkant van de bedankjes uit 2009 en 2012. In 2009 verwees Pieter van Vollenhoven naar de aansla

„Als naamgenoot heeft prinses Margriet altijd een bijzondere plaats in mijn leven gehad. Als kind kreeg ik vaak de vraag of ik naar haar vernoemd was. Dat was niet het geval. Ik ben vernoemd naar mijn grootmoeder, die Magrieta heette. Ik kan me nog goed herinneren –ik was acht jaar oud– dat de prinses trouwde met mr. Pieter van Vollenhoven. Ze droeg een prachtige bruidsjapon met margrietjes. Dat wilde ik later ook. Dat is ook gebeurd. Mijn trouwjurk werd gemaakt door mijn moeder en was geïnspireerd door de bruidsjapon van onze prinses.

Voordat ze trouwde, volgde prinses Margriet een verpleegstersopleiding. Het geleerde bracht zij in praktijk aan boord van de Henri Dunant. Ik heb de opleiding tot verpleegkundige in het Refaja-ziekenhuis te Dordrecht gevolgd. Twee keer ben ik met het vakantiehospitaalschip Prins Willem-Alexander meegevaren.

Van 1991 tot 1993 werkte ik als methodisch praktijkbegeleidster van hbo-V-studenten voor wat toen De Vijverberg heette, in Ede (nu onderdeel van de CHE). Voor de feestelijke opening van het nieuwe gebouw op 25 september 1992 was Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden uitgenodigd. Tijdens het muzikaal intermezzo van Okke Dijkhuizen kwam de prinses met het college van bestuur binnen. Ik weet nog goed hoe spannend ik dat vond en hoe klein zij was!

Na een moment van bezinning door ds. P. Vermaat –links op de foto– volgde buiten de openingshandeling. Het was een indrukwekkend moment oog in oog te staan met haar die voor mij op meerdere fronten een voorbeeld is geweest.”

Margriet van den Berg-Korevaar

2017-01-11-pkVRY1-bij_het_stukje_van_Margriet_van_den_Berg-K_web.jpg
Opening van De Vijverberg in Ede in 1992. „Als naamgenoot heeft prinses Margriet altijd een bijzondere plaats in mijn leven gehad. Als kind kreeg ik vaak de vraag of ik naar haar vernoemd was. Dat was niet het geval.”

„Als jong meisje stuurde ik een felicitatiekaart naar het bruidspaar. Groot was de verrassing toen ik een bedankfoto terugkreeg!”

A. van Dorland-Klop, Opheusden. Ook ingezonden door M. Schrijver-van de Kraats, Veenendaal

De parade van geallieerde veteranen op 9 mei 2015 in Apeldoorn was voor Ester Staal-Innemee uit Oldeberkoop het vorstelijke moment dat ze prinses Margriet de hand kon drukken.

G. Staal

Canadian Liberation Festival-100.jpg
De parade van geallieerde veteranen was voor Ester Staal-Innemee het moment dat ze prinses Margriet de hand kon drukken. beeld G. Staal

„Op vrijdagmiddag 26 september 2014 opende prinses Margriet de nieuwbouw van woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië in Ede. Na afloop reed ze het terrein af en zag enkele mensen met een bloemetje staan. De prinses vroeg haar chauffeur te stoppen. Zij opende het raam en nam de bloemen in ontvangst. Zeer spontaan en lief.”

Harry Cladder

Prinses_web.jpg
„Op vrijdagmiddag 26 september 2014 opende prinses Margriet de nieuwbouw van woon-, zorg- en dienstencentrum Bethanië in Ede. Na afloop reed ze het terrein af en zag enkele mensen met een bloemetje staan. De prinses vroeg haar chauffeur te stoppen. Zij op

Bedankkaartjes van prinses Margriet nadat ze felicitaties voor haar veertiende en vijftiende verjaardag ontving.

A. H. van der Elst

CCF_000002-1_web.jpg
Bedankkaartjes van prinses Margriet nadat ze felicitaties voor haar veertiende en vijftiende verjaardag ontving. beeld A. H. van der Elst

Mevrouw Lindhout uit Scherpenisse legde een plakboek aan met foto’s van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

2017-01-11-pkVRY1-Mevrouw_Lindhout_uit_Scherpenisse_legde_ee_web.jpg
Mevrouw Lindhout uit Scherpenisse legde een plakboek aan met foto’s van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. beeld fam. Lindhout

J. van Dam (rechts) –45 jaar koster in de gereformeerde gemeente in Nederland van Opheusden– ontmoette Van Vollenhoven toen die op 20 november 1980 Rippen Pianofabriek bezocht. Tonoloog Van Dam was bezig met voorstemmen. „Pieter kan prachtig spelen en heeft dan ook van de gelegenheid gebruikgemaakt.”

Pieter_Margriet_-_Johan_van_Dam_web.jpg
J. van Dam rechts –45 jaar koster in de gereformeerde gemeente in Nederland van Opheusden– ontmoette Van Vollenhoven toen die op 20 november 1980 Rippen Pianofabriek bezocht. Tonoloog Van Dam was bezig met voorstemmen. „Pieter kan prachtig spelen en hee

Harry Brouwer uit Barneveld bood prins Bernhard –petekind van de Koninklijke Luchtmacht– rond Kerst 1973 bij zijn vierde verjaardag een cadeau aan. Samen met enkele andere militairen werd Brouwer door het prinselijk paar met koffie en gebak ontvangen op Paleis Het Loo in Apeldoorn. De jarige ontving een pilotenhelm en dito uniform.

fam. Brouwer

2017-01-11-pkVRY1-Een_luchtmachtmilitair_biedt_prinses_Margr.jpg
Harry Brouwer uit Barneveld bood prins Bernhard –petekind van de Koninklijke Luchtmacht– rond Kerst 1973 bij zijn vierde verjaardag een cadeau aan. Samen met enkele andere militairen werd Brouwer door het prinselijk paar met koffie en gebak ontvangen op P

“Tijdens het ballonnenfiësta bij Paleis Het Loo in Apeldoorn in september 2011 ontmoetten mijn zus Esther en ik opeens mr. Pieter van Vollenhoven. Na het maken van de foto zei hij: “Jullie moeten even uitleggen hoor: jullie zijn zussen van elkaar, maar jullie schelen wel wat in leeftijd, volgens mij?” een heel spontane ontmoeting.”

Hannah Bakker-Stout, Oost-Souburg

::

Dodenherdenking op de Canadese begraafplaats in Holten, 4 mei 2010.

Dick Tukkers

185.jpg
Dodenherdenking op de Canadese begraafplaats in Holten, 4 mei 2010. beeld Dick Tukkers
172.jpg
Dodenherdenking op de Canadese begraafplaats in Holten, 4 mei 2010. beeld Dick Tukkers

De professor en de prinses

tekst Josine Droogendijk-Evers

Achter koninklijke kleding schuilt meer dan eens een mooi verhaal. Lang niet alles komen we te weten, want symboliek kan heel subtiel zijn. Zo droeg koning Willem-Alexander tijdens de inhuldiging manchetknopen van zijn vader als eerbetoon en herinnering, maar helaas bleven de knopen gedurende de gehele ceremonie buiten beeld. Pas sinds de expositie op Paleis Het Loo weten we welke manchetknopen de koning droeg en waarom.

Toch is niet elke geste even subtiel of raadselachtig. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven grijpt elke gelegenheid aan om op modieuze wijze zijn vrouw eer te bewijzen. Kijk bijvoorbeeld eens naar zijn revers, waar steevast een kleine margrietspeld op prijkt. Van Vollenhoven kreeg het sieraad vlak voor zijn huwelijk cadeau van een Engelandvaarder. De margrietspeldjes werden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Engeland verkocht om hulpbehoevende Nederlandse zeelieden bij te staan.

Voor Pieter van Vollenhoven is het margrietje vooral een teken van liefde voor zijn vrouw, die zelf ook door middel van haar kleding en juwelen regelmatig verwijst naar haar naam. En wie denkt dat het bij een speldje blijft, heeft het mis. Ook op de stropdassen en manchetknopen van de professor is vaak een margriet te zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer