Edenaren in de kou op eerste ijsdag van het jaar
Zo’n 1300 huishoudens in de wijken Veldhuizen en Kernhem in Ede zaten vrijdag, op de eerste ijsdag van het jaar, urenlang zonder verwarming en warm water. De oorzaak, een storing in de installatie voor de stadsverwarming, was pas in de loop van de middag verholpen. De bewoners krijgen compensatie.
Twaalf graden was het volgens de thermostaat in de woning van de familie Van Harselaar. „We waren wel een beetje bang of het niet te koud zou worden voor onze drie weken jonge dochter Tess. We hebben extra vaak haar temperatuur gemeten”, zegt vader Dave.
Hij is dan ook maar wat blij met een mobiel kacheltje dat Warmtebedrijf Ede, de exploitant van de stadsverwarming, rond het middaguur voor Tess beschikbaar stelde. Ook andere kleintjes en kwetsbare ouderen in de twee wijken ontvingen zo’n tijdelijke voorziening. „Het begint nu gelukkig weer een beetje warm te worden in huis”, meldt Van Harselaar.
Afzwemmen
Een domper was de storing zeker voor de twintig kinderen die na een spoedcursus van twee weken in zwembad De Peppel zouden afzwemmen voor hun diploma. „Het water was om halfnegen te koud. We hebben ze onverrichter zake naar thuis moeten sturen”, zegt directeur Ronald ter Hoeven. „Een pijnlijk moment. Sommigen moesten ervan huilen. Ze hadden er helemaal naar toegeleefd en opa’s en oma’s meegebracht.” Het grote moment is verplaatst naar vanochtend.
Ook de vastebaantjeszwemmers die elke ochtend al om zeven uur voor de deur staan moesten worden teleurgesteld. „Net als de deelnemers aan ”Meer bewegen voor ouderen” later op de morgen. Die hebben met z’n allen koffiegedronken in het restaurant en daar werd het nog heel gezellig”, aldus Ter Hoeven.
Rond twee uur kwam de toevoer van warm water weer op gang. „Om drie uur konden we de eerste zwemmers toelaten. We hebben ze maar gratis toegang gegeven. In het water was het warm genoeg, buiten de bassins voelde het nog kil aan en het water van de glijbanen en de douches was te koud.”
Kapsalon Ami in winkelcentrum Parkweide heeft gewoon warm water om te wassen en te spoelen. Bij een van de klanten thuis is de storing wel merkbaar. Remco Kok (13): „Vanochtend konden we niet douchen. Gelukkig hebben we een open haard, daar zitten we zo dicht mogelijk bij. Ondertussen hielden we de website van Warmtebedrijf Ede bij voor de laatste informatie. Het verwachte tijdstip dat de storing voorbij zou zijn, schoof echter steeds een paar uur op.”
Spullen inpakken
„We zijn maar een eindje gaan lopen om ons wat warm te houden”, vertellen Aad en Rita Kok (geen familie) buiten op straat, even verderop in Kernhem. „Gisteravond zeiden we al tegen elkaar: je merkt het zelfs in de kamer dat het buiten flink vriest. Toen we vanochtend opstonden bleek dat de douche en de verwarming niet werkten.”
Omdat het stel binnenkort verhuist naar Ochten, zijn ze vast spullen gaan inpakken. „Daarmee bleven we vanzelf warm. Nu maken we een rondje door de wijk, de zon schijnt in elk geval. Daarna zien we wel. Als de problemen vanavond nog niet zijn opgelost, gaan we koffiedrinken bij kennissen die een warme kachel hebben.”
Zover hoefde het niet te komen. Na twee uur ’s middags kon de warmtelevering aan de getroffen huishoudens worden hervat. Warmtebedrijf Ede zegt dat een mechanisch defect in biomassacentrale Bio-energie De Vallei de warmtevoorziening in de nacht van donderdag op vrijdag stillegde. Ondertussen daalde in Ede het kwik tot min acht graden.
Luchtbel
Toen het mankement in de centrale was hersteld, bleek een hardnekkige luchtbel in het warmteleidingnet de volgende hobbel. Het duurde uren langer dan verwacht om dat te verhelpen. Veel meer dan vier uur, en daarom hebben de gebruikers van de stadsverwarming recht op een schadevergoeding, zegt energiebedrijf Nuon.