Paddenstoel van 2017: Biefstukzwam
De biefstukzwam is paddenstoel van het jaar 2017. De Nederlandse Mycologische Vereniging wil volgend jaar graag zoveel mogelijk waarnemingen van de Biefstukzwam verzamelen.
Dat meldde de vereniging woensdag via de website Nature Today.
De biefstukzwam lijkt door zijn bloedrode kleur op een echte biefstuk. De vlezige, tongvormige paddenstoelen scheiden, vooral bij beschadiging, een bloederig sap af, waardoor de gelijkenis met een biefstuk nog wordt versterkt.
De biefstukzwam (Fistulina hepatica) is een eenjarige, zwak parasitaire houtzwam die leeft aan de voet van vrij oude tot oude eiken. Hij verschijnt van eind juli tot medio november.
De paddenstoel komt vooral voor op eiken in loof- en gemengde bossen op droge, voedselarme zandgrond. In Nederland komen ze algemeen voor in de duinen, Zuid-Limburg en op de hogere zandgronden maar ontbreken vrijwel in de natte klei- en laagveenstreken in het westen en noorden.
In Nederland worden biefstukzwammen het meest gevonden op hun waardboom, de zomereik (Quercus robur). Verder in kleine aantallen ook op wintereik (Quercus petraea) en Amerikaanse eik (Quercus rubra) en heel af en toe ook op de tamme kastanje (Castanea sativa).
Wie de paddenstoel in 2107 ziet, doet de Nederlandse Mycologische Vereniging een plezier door een foto van de biefstukzwam, samen met de datum en locatie, te mailen naar biefstukzwam@paddestoelenkartering.nl.