Binnenland

Kinder-ic’s vol door uitbraak RS-virus

De afdelingen voor intensieve zorg in ziekenhuizen liggen overvol met kleine kinderen die medische zorg nodig hebben door een uitbraak van het RS-virus. Er zijn zelfs kinderen naar ic’s in het buitenland gebracht, meldde een Haagse kinderarts woensdagmiddag.

Redactie wetenschap
22 December 2016 12:13Gewijzigd op 16 November 2020 09:25
Baby op de kinder ic in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt
Baby op de kinder ic in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. beeld RD, Anton Dommerholt

Het beddentekort speelt vooral in de universitair medische centra omdat alleen deze ziekenhuizen ic’s voor kinderen hebben. De umc’s proberen ruimte te maken door niet-spoedeisende ingrepen uit te stellen en extra personeel op te roepen. De problemen spelen vooral in de Randstad, zo bleek woensdag uit een rondgang van de NOS. De ziekenhuizen in het westen hebben de afgelopen twee weken veel kinderen met een RS-virusinfectie binnengekregen. De toeloop was zo groot dat kinderen moesten worden overgebracht naar andere delen van het land.

Het respiratoir syncytieelvirus (RS-virus) veroorzaakt jaarlijks, vooral in de winter, problemen. Bij oudere kinderen en volwassenen leidt het virus tot een stevige verkoudheid. Jonge kwetsbare kinderen, zoals te vroeg geboren baby’s, zuigelingen en peuters, kunnen er echter flink ziek van worden en levensbedreigende complicaties ontwikkelen.

Wereldwijd infecteert de ziekteverwekker jaarlijks zo’n 64 miljoen mensen. Naar schatting 200.000 kinderen jonger dan vijf jaar sterven ten gevolge van een RS-virusinfectie. Dat is meer dan bijvoorbeeld door het mazelenvirus, dat jaarlijks zo’n 164.000 slachtoffers maakt, voornamelijk onder jonge kinderen in ontwikkelingslanden.

Er is één middel beschikbaar dat het virus aanpakt: palivizumab (Synagis). De dure behandeling is alleen voorbehouden aan kinderen die zijn geboren na een zwangerschapsduur van 32 weken of minder en aan baby’s met ernstige aandoeningen aan longen, hart of een verzwakt afweersysteem.

In 2011 bleek uit onderzoek van het UMC Utrecht dat baby’s van zwangeren die extra vitamine D slikken minder risico lopen op een ernstige RS-virusinfectie dan kinderen van moeders die dit niet doen. Vitamine D reguleert het afweersysteem waardoor er minder snel een longontsteking ontstaat.

Bij een op de zeven mensen heeft de vitamine D-receptor op afweercellen echter een iets andere vorm, waardoor de vitamine zich minder goed bindt. Baby’s bij wie dit het geval is, zijn vatbaarder voor infecties. Zij hebben ongeveer 70 procent meer kans op een longontsteking door het RS-virus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer