Economie

Privacygegevens passagiers hoeven niet naar VS

Vliegtuigmaatschappijen hoeven niet alsnog privacygegevens van vliegtuigpassagiers naar de VS te sturen. Het Europees Parlement heeft dinsdag geweigerd het onderwerp opnieuw te bespreken, hoewel de lidstaten daarom hadden gevraagd.

ANP
4 May 2004 15:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

Het argument was dat het parlement al eerder een voorstel van Europees commissaris Bolkestein over de gegevens had verworpen. De weigering gebeurde op voorstel van D66’ster Boogerd–Quaak. Ze kreeg steun van een krappe meerderheid: 343 van de 662 aanwezige europarlementariërs.

De VS willen de passagiersinformatie, zoals het nummer van de creditcard, om terroristische aanslagen te voorkomen. Europees commissaris Bolkestein had maandenlang met de VS onderhandeld om de lijst van gevraagde gegevens in te korten. Het parlement wees de overeenkomst van Bolkestein recent naar de prullenbak: de lijst met gevraagde informatie was nog steeds te lang. Onzeker is bovendien wat de VS met de gegevens zouden gaan doen.

De lidstaten hadden een nieuw debat gevraagd in de hoop op een positief oordeel, omdat het Europees Parlement maandag is uitgebreid met 162 nieuwe leden uit de tien staten die op 1 mei tot de EU toetraden.

Boogerd–Quaak vindt dat het parlement dinsdag terecht zijn tanden heeft laten zien. Ze had de stemming dinsdag met spanning afgewacht: ze vreesde dat veel Oost–Europeanen de VS ter wille zouden willen zijn. „Dat bleek mee te vallen. Ik ben erg blij met hun houding".

Hoe sterk het oordeel van het Europees Parlement weegt, moet binnenkort blijken. Europese ministers hakken dan een knoop door over de passagiersgegevens. „Ik vrees dat het een hamerstuk is", aldus Boogerd–Quaak. „Schandalig dat het Europees Parlement niet de uiteindelijke zeggenschap heeft over zo’n belangrijk onderwerp."

Als de ministers besluiten de overeenkomst met de VS aan te gaan, overweegt het D66–lid andere maatregelen. Samen met Buitenweg (GroenLinks) wil ze dan het Europese Hof van Justitie vragen de overeenkomst te annuleren, omdat ze in strijd met de privacywet is. Nu al loopt een adviesaanvraag van hen bij het hof.

In de praktijk geven de meeste luchtvaartmaatschappijen de gegevens al, omdat ze vrezen anders hun landingsrechten in de VS te verliezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer