Binnenland

Schade rond jaarwisseling stabiliseert zich

Gemeenten in de Biblebelt hebben rond de afgelopen jaarwisseling 30 procent meer schade geleden door vuurwerkvandalisme dan een jaar eerder. Buiten de Bijbelgordel daalde de schade juist met 17 procent. Niet eerder was het verschil tussen beide gebieden zo groot.

Redactie binnenland
17 December 2016 10:03Gewijzigd op 16 November 2020 09:22
Vuurwerkkoper. beeld ANP, Lex van Lieshout
Vuurwerkkoper. beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Van de 390 gemeenten reageerden er 202, een respons van bijna 52 procent. De respons van gemeenten uit de Biblebelt lag ver boven dat gemiddelde: bijna 80 procent. Dat zou de relatief hogere schade in de Bijbelgordel gedeeltelijk kunnen verklaren. Van de overige gemeenten reageerde bijna de helft.

Gemeenten waarin SGP en ChristenUnie samen 20 procent of meer van de stemmen kregen bij de provinciale verkiezingen van maart 2015, zijn in dit onderzoek gerekend tot de Biblebelt. Sinds de jaarwisseling 2008-2009 liggen de kosten van de vernielingen in de Biblebelt gemiddeld 65 procent hoger dan in de rest van Nederland.

Als wordt ingezoomd op de 24 gemeenten waarin de SGP in haar eentje 20 procent of meer van de stemmen binnenhaalde, blijkt uit het onderzoek dat de stijging van de schade nog groter is: ruim 43 procent.

Jaarlijks benadert deze krant alle gemeenten met de vraag hoeveel schade ze hebben geleden. Voor de tweede keer werd de vragenlijst niet direct na de jaarwisseling, maar pas begin september gestuurd, om zo een betrouwbaarder beeld te krijgen. In het algemeen lijkt de vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen zich te stabiliseren, hoewel de schade de laatste keer iets hoger uitviel dan bij de editie 2014-2015.

Vernielingen

De kosten door vernielingen zijn landelijk gezien sinds de jaarwisseling van 2007-2008 met bijna 60 procent gedaald. De jaarwisseling van 2009-2010 telde tot nu toe –mogelijk door de vrieskou van destijds– de minste vernielingen.

Enkele gemeenten in de Biblebelt, zoals Barneveld, Goeree-Overflakkee, Elburg, Tholen, Scherpenzeel, Oldebroek, Zaltbommel en Zederik, kregen te maken met fors hogere schadeposten.

In Alblasserdam, Ede, Katwijk, Krimpenerwaard, Nunspeet, Molenwaard en Woudenberg daalde de schade flink. Een inwoner van een niet-orthodox-christelijke gemeente betaalt gemiddeld 0,24 euro om de schade door vandalisme te herstellen; in de Biblebelt ligt dat bedrag op 0,61 euro.

Onderzoekers van de Politieacademie, onder leiding van prof. dr. Otto Adang, concludeerden al in 2007 dat de onrust tijdens de jaarwisseling zich, behalve in sommige stadswijken, concentreert in gemeenten met een orthodox-christelijke signatuur.

Dat beeld blijkt de afgelopen jaren niet veranderd. „De jaarwisseling is nog steeds het grootste risico-evenement van Nederland”, zegt Adang desgevraagd. „Het is bemoedigend dat de schade de afgelopen jaren in veel gemeenten is gedaald. Het blijft daarnaast een opvallend fenomeen dat in zogeheten Biblebeltgemeenten de schade jaar op jaar aanzienlijk hoger ligt dan in andere gemeenten, en het afgelopen jaar zelfs weer is gestegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer