Politiek

SGP: Evaluatie abortuswet moet grondiger

De Nederlandse abortuswet moet grondiger worden geëvalueerd dan minister Schippers voorstelt. Dat vindt de SGP.

Redactie politiek
16 December 2016 06:34Gewijzigd op 16 November 2020 09:22
beeld ANP
beeld ANP

Donderdag droeg de partij enkele voorstellen aan om de door Schippers opgestelde concept-onderzoeksopdracht te verruimen. Zo wil de partij dat ook wordt nagegaan in hoeverre de keuzebegeleiding van vrouwen op orde is voordat de abortus plaatsvindt. Dat zou onder meer moeten gebeuren door te informeren of vrouwen worden doorverwezen naar de gespecialiseerde keuzehulpverlening van bijvoorbeeld Siriz. De SGP wil ook dat wordt nagegaan of ongewenst zwangere vrouwen die dat willen voorafgaand aan de abortus de echo van de foetus krijgen te zien.

Andere door de SGP geopperde onderzoeksvragen zijn: Welke financiële of maatschappelijke hulp krijgen vrouwen aangeboden om de ervaren noodsituatie weg te nemen? Én: wordt iedere vrouw die een zwangerschapsafbreking overweegt of wenst volledig en correct geïnformeerd over de psychosociale, psychische en fysieke gevolgen van een abortus?

De partij is ook benieuwd in hoeverre de stijging van het aantal late zwangerschapsafbrekingen samenhangt met het ruimere aanbod van prenatale diagnostiek.

Schippers gaf afgelopen voorjaar aan bereid te zijn de abortuswet opnieuw te laten evalueren. Ze reageerde daarmee op een verzoek van CDA-Tweede Kamerlid Bruins Slot. De laatstgehouden evaluatie daarvoor over de wet die in 1984 van kracht werd, dateert van 2008.

Uit de concept-onderzoeksopdracht die Schippers onlangs naar de Kamer stuurde, bleek dat zij vooral wil laten nagaan of de samenwerkingsovereenkomsten tussen de klinieken en ziekenhuizen tot tevredenheid functioneren. Tijdens het behandelen van de VWS-begroting in november dwongen SGP en GroenLinks via een motie echter met succes af dat de Kamer met Schippers van gedachten zou kunnen wisselen, voordat de onderzoekers daadwerkelijk aan het werk werden gezet.

Wanneer Schippers besluit of ze de voorgestelde verruimingen in de onderzoeksopdracht aanbrengt, is nog niet bekend.

Het evaluatierapport verschijnt naar verwachting eind 2018.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer