Binnenland

Kind met een ‘rugzakje’ vaker naar school

Om meer kinderen met een psychische of fysieke beperking toch naar school te laten gaan, wordt de Leerplichtwet aangepast.

Redactie binnenland
15 December 2016 11:13Gewijzigd op 16 November 2020 09:21
beeld ANP
beeld ANP

„Een deel van de kinderen met een vrijstelling zit nu ongelukkig thuis, maar kan misschien best gedeeltelijk naar school”, aldus staatssecretaris Dekker van Onderwijs donderdag. Het gaat daarbij om zowel regulier als speciaal onderwijs.

Voordat ze deze kinderen vrijstellen van de leerplicht, moeten gemeenten voortaan overleggen met het samenwerkingsverband van scholen in de regio. Het kan volgens het ministerie bijvoorbeeld zo zijn dat een kind niet in een gewone klas les kan volgen, maar wel in een klein klasje of deels vanuit huis.

Dekker wil dat artsen beter op de hoogte zijn van de onderwijsmogelijkheden voor kinderen met lichamelijke of psychische problemen. Om dat te bereiken overlegt hij met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn).

De laatste vijf jaar wordt er steeds vaker vrijstelling verleend op basis van een artikel in de Leerplichtwet dat bepaalt dat kinderen met een zware psychische of lichamelijke beperking niet naar school hoeven. Voor een deel van de kinderen hoeven gemeenten volgens Dekker geen onderwijsaanbod te doen.

Begin dit jaar meldde de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) dat ouders van zwaar gehandicapte kinderen vaker zelf klassen oprichten in gewone scholen.

Die klassen worden gefinancierd met persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb) en een bijdrage van de stichting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer