BBC: Rooms-Katholieke Kerk zweeg niet over nazi’s
De Britse omroep BBC heeft zondag toegegeven dat zij in een programma dat door miljoenen is bekeken ten onrechte heeft gezegd dat de Rooms-Katholieke Kerk gezwegen heeft over het nazisme.
Ook heeft de omroep het verzet van de kerk tegen Hitler niet correct verwoord. Deze bekentenis deed de interne waakhond van de BBC nadat benedictijn en historicus Leo Chamberlain en David Alton, voormalig lid van de House of Commons en voorzitter van The Christian Heritage Centre in Engeland, een klacht tegen de BBC hadden ingediend.
De uitzending dateerde van afgelopen juli, toen paus Franciscus een bezoek aan Auschwitz bracht. De verslaggever vertelde toen dat „zwijgen het antwoord was van de Rooms-Katholieke Kerk toen nazi-Duitsland Joodse mensen in Europa demoniseerde en daarna probeerde uit te roeien.”
Na vergeefse pogingen om een correctie te krijgen, zagen Chamberlain en Alton zich genoodzaakt een formele klacht in te dienen tegen de BBC bij de Editorial Complaints Unit (ECU). Zij presenteerden een grote hoeveelheid materiaal dat voor alle journalisten beschikbaar was op de website cruxnow.com.
De ECU komt na bestudering van het materiaal tot de conclusie dat de uitzending niet voldoende gewicht heeft gegeven aan de publieke verklaringen van achtereenvolgende pausen, noch aan de pogingen die onder paus Pius XII zijn gedaan om Joden te redden van de vervolging door nazi’s. De BBC heeft een mening verspreid die niet in overeenstemming is met het bewijsmateriaal.Het antwoord van 6066 (rooms-katholieke) Polen die Joodse landgenoten hebben gered en daarom in Israël gerekend worden tot ”rechtvaardigen onder de volken” bestond duidelijk niet alleen uit zwijgen.
Verder heeft Pinchas Lapide –historicus en consul van Israël– gezegd dat paus Pius XII een belangrijke rol heeft gespeeld in het redden van ten minste 700.000 en mogelijk zelfs 860.000 Joden.
Na de oorlog werd Pius XII bedankt door overlevenden van de Holocaust en kreeg hij ook loftuitingen van Chaim Weizmann, de eerste president van Israël, en Isaac Herzog, de opperrabbijn van Israël.De opmerking van de betrokken journalist was volgens de beide aanklagers een „terloopse en luie” opmerking die illustratief is voor het soort van „godsdienstig analfabetisme” dat zo gemakkelijk zo veel belediging kan veroorzaken. Het laat de behoefte zien om aan een rechtstreeks verslag van de gebeurtenissen een „melodramatiek” toe te voegen om „het geheel te kruiden”.