Zwart gat trekt ster aan flarden
Is de buitengewoon heldere lichtpunt in het verre heelal een supernova? Volgens astronomen van ESO niet. Volgens hen gaat het om een extreem zeldzaam verschijnsel: een snel ronddraaiend zwart gat dat een passerende ster aan flarden heeft getrokken.
De robotgestuurde ASAS-SN-telescopen detecteerden in 2015 een verschijnsel, ASASSN-15lh genoemd, dat als helderste supernova aller tijden de boeken in ging. Maar nieuwe waarnemingen met onder meer de Hubble ruimtetelescoop en de Very Large Telescope van de ESO-sterrenwacht in Chili hebben astronomen genoodzaakt deze interpretatie van het object op 4 miljard lichtjaar afstand van de aarde in twijfel te trekken.
Rondtollend
„We hebben de bron in de tien maanden na de gebeurtenis waargenomen en zijn tot de conclusie gekomen dat de verklaring waarschijnlijk niet moet worden gezocht bij een buitengewoon heldere supernova. Onze resultaten wijzen erop dat het verschijnsel is veroorzaakt door een snel rondtollend superzwaar zwart gat dat een lichte ster heeft verwoest”, legt onderzoeksleider Giorgos Leloudas van het Israëlische Weizmann Institute of Science, uit.