Consument

De winnaars van de naaiwedstrijd (plus alle inzendingen)

Jurkjes, jassen en zelfs een overhemd. De afgelopen weken stroomden de mailbox en de brievenbus van Pluspunt vol met foto’s van door lezers gemaakte kledingstukken.

Geertje Bikker-Otten

10 December 2016 09:02Gewijzigd op 16 November 2020 09:19
beeld Joanne Horst
beeld Joanne Horst

Het is aardig om te zien dat de meeste deelnemers aan de naaiwedstrijd niet klakkeloos een bestaand patroon overnemen. Modellen worden naar eigen inzicht creatief aangepast. Mouwen worden toegevoegd, zomen worden verlengd, tailles krijgen wat meer ruimte.

Ook een terugkerend thema: worstelen met een lap die eigenlijk net te krap is. Maar met wat schuiven en improviseren kwam het allemaal toch goed.





Een selectie maken van de inzendingen is een lastige opgave. Het voelt een beetje als appels en peren vergelijken. Een mantel met veel details is qua vakmanschap immers van een heel andere orde dan een eenvoudig strokenrokje. En op zichzelf zijn het allemaal bewonderenswaardige werkstukken.

De top drie van de inzendingen weerspiegelt die diversiteit: Een sprekende jas gemaakt door iemand die duidelijk veel ervaring en inzicht heeft. Een opvallende rok in vintagestijl van een jonge naaister. En een eenvoudige wollen mantel voor een tienerdochter die eigenlijk helemaal geen nieuwe jas nodig had. Met in alle drie de gevallen een mooi verhaal. De drie winnaars krijgen ”Het patroontekenboek” van uitgeverij Kosmos toegestuurd.

Nieuwsgierig naar alle inzendingen? Bekijk de foto’s bij dit artikel.

Staat uw ontwerp er niet bij? Misschien is het verdwaald in het systeem. Mail ons even: consument@refdag.nl

Meer weten over een bepaald patroon van een andere inzender? Mail gerust: consument@refdag.nl

Kokerrok met doorlopende ruit

„Naaien is mijn grote hobby”, zegt Joanne Horst (17) uit Maartensdijk. Ze stuurde een hoog in de taille vallende kokerrok in vintagestijl op. Hij is gemaakt van een wollige stof met een ruit.

„Omdat ik eerst een basispatroon had gemaakt was de rok niet moeilijk. De bovenpas had al meer aandacht nodig omdat dit dubbele stof is. Toen de bretels en de knopen erop moesten werd het wel moeilijk. Als je werkt met een ruit is het belangrijk om op te letten of dit netjes op elkaar gestikt word. Het moest wel symmetrisch worden. Dat maakt het geheel mooi en af.”

Op de rug kruisen de bretels elkaar. De rok sluit achter met een blinde rits. „Dit soort modellen werden in de jaren vijftig veel gedragen. Ze staan mooi als je een smalle taille hebt. Ik houd erg van deze vintagestijl.”

Leuke damesjas voor 29,40 euro

Tet Verheuvel-Eigenraam verraste haar dochter met een zelfgemaakte damesjas. Met erbij een leuk verhaal.

„Onze dochter van zestien wilde wel weer een nieuwe jas. Ze had een hele leuke gezien. Ik vond hem ook mooi, maar de prijs was niet zo aantrekkelijk: 289 euro. En de jas die ze heeft is van 2015. Toen zag ik op de markt een lap mooie wollen stof voor 20 euro. Dat is een mooi prijsje. Zo werd het idee geboren om een jas voor haar te naaien. Ik kocht er nog voering bij voor 1 euro per meter.”

Daarna moest er natuurlijk nog een goed model gezocht worden. Dat werd een patroon voor een colbert waar het nodige aan veranderd werd. Het naaien zelf was een uitdaging, vanwege de dikke stof. Vooral de zak met paspel was lastig. „Maar het resultaat is een leuke, nieuwe damesjas.” Inclusief knopen en garen voor 29,40 euro. „Nu heeft ze dus twee jassen, een voor school en een voor netjes.”

Met zelfgemaakte knopen

Henriëtte Blok stuurde de foto’s van deze jas „op aandringen” van haar familie op. Ze maakte dit bijzondere werkstuk voor haar zusje, die er veel complimenten mee oogst. Ze haakte er ook de bijpassende sjaal bij.

„Vaak wordt gevraagd waar ze de jas gekocht heeft. Als ze dan vertelt dat ik hem gemaakt heb, zijn mensen verbaasd. „Doe mij ook zo’n zus”, zei iemand. En bij het begin van de artsenoverdracht op haar werk vroeg iemand van wie de leuke jas in de kamer ernaast was.”

Het maken van de jas was passen en meten, omdat het het laatste stuk stof van de rol was. „Dus meer stof had ik niet tot mijn beschikking. Toch moest het een lange jas worden. Daarbij vond ik het belangrijk dat het bloempatroon zo veel mogelijk doorliep.”

De stof was niet dik genoeg voor een winterjas. „Dus ik heb de jas verstevigd met vlieseline en een gewatteerde voering gebruikt.” Ook de stofknopen maakte ze zelf, van de garneerstof die gebruikt is voor de randen van de zakken en de mouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer