Bpost is boos en stopt overnamepoging
Het verwerpen van het finale overnamebod van Bpost door PostNL heeft in België geleid tot boosheid en onbegrip. Vooral de rol die de politiek speelt is volgens Bpost onbegrijpelijk. Het bedrijf ziet dan ook af van een nieuw bod.
Overigens blijft Bpost geloven in de logica van een overname van de Nederlandse branchegenoot. In een verklaring stelde Bpost woensdag dat een combinatie met PostNL „een overtuigende industriële logica” heeft en de mogelijkheid biedt om de groeistrategie van Bpost en PostNL te versnellen, met aanzienlijke waardecreatie voor alle belanghebbenden.
Het finale bod van in totaal ongeveer 2,5 miljard euro werd woensdag echter van tafel geveegd. Herna Verhagen, CEO van PostNL, zei woensdag met name bang te zijn de universele postdienst te verliezen door ingrijpen van de Nederlandse politiek. Die leveringsplicht voor vijf dagen per week levert het bedrijf veel omzet op.
Bpost besloot woensdagavond dat er geen nieuw bod komt onder de voorwaarden die PostNL stelt. Met name de invloed van de politiek is voor de Belgen een bron van ergernis. „Ik heb in één weekend meer politieke invloed meegemaakt vanuit Nederland dan in heel mijn carrière langs Belgische zijde”, zei topman Koen van Gerven van Bpost woensdag in zakenkrant De Tijd.
Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is kritisch op het afwijzen van het bod. „Kennelijk is de overheid de baas bij PostNL. Het is tranentrekkend dat een beursgenoteerde vennootschap zich op die manier moet verschuilen achter de politiek”, zei adjunct-directeur Errol Keyner.
Diezelfde politiek is echter tevreden over de gang van zaken. Minister Kamp (Economische Zaken) verwees woensdag naar zijn eerdere uitlatingen, waarin hij kritiek uitte op een eventuele overname door Bpost.
Het Belgische postbedrijf gaat nu andere mogelijkheden onderzoeken om zijn groei verder te versnellen.
Op de Amsterdamse beurs leverde het aandeel PostNL 13,5 procent in. Bpost boekte in Brussel een winst van 0,9 procent.