Likud wijst Gaza-plan Sharon af
De Likud-partij van Ariel Sharon heeft zondag het plan voor eenzijdige terugtrekking uit de Gazastrook met 59,5 procent van de stemmen afgewezen. Hoewel de uitslag van het referendum een nederlaag voor de Israëlische premier betekent, lijkt hij nog niet bereid te zijn het voorstel in de prullenbak te gooien. De komende dagen zal hij erover praten met ministers, Likud en de coalitiepartijen, bleek maandagmorgen.
Bijna 40 procent van de Likud-leden stemde zondag voor het plan. De opkomst was eveneens ongeveer 40 procent. Sharon zei zondag de uitslag te respecteren maar te betreuren.
Al eerder had Sharon aangekondigd bij een eventuele afwijzing naar andere manieren te zoeken om zijn plan toch uit te kunnen voeren. „Het Israëlische volk heeft me niet gekozen om vier jaar op mijn lauweren te rusten.” De premier zei overigens wel aan te blijven als eerste minister. Vice-premier Ehud Olmert verklaarde dat de premier niet van plan was af te zien van zijn Gaza-initiatief. Dat zal hem overigens niet makkelijk vallen, nu er vanuit zijn eigen partij onvoldoende steun voor is.
Kern van het plan is de ontruiming van alle nederzettingen in de Gazastrook (7500 kolonisten) en terugtrekking van de meeste militairen. De premier hoopt echter grote delen uit de bezette Westelijke Jordaanoever definitief bij Israël te voegen. Volgens Sharon bevordert dit de veiligheid van Israël. De Verenigde Staten hebben zondag opnieuw steun voor het plan uitgesproken. De Amerikaanse regering zal met Sharon overleggen over toekomstige stappen, aldus het Witte Huis maandagmorgen.
De Palestijnse Autoriteit heeft het referendum verworpen omdat één partij „niet het recht heeft eenzijdig over het lot van de Palestijnen te beslissen”, zo luidde een verklaring zondag. Nabil Abu Rudeina, de belangrijkste adviseur van de Palestijnse leider Yasser Arafat, riep Sharon op zich te houden aan de routekaart, het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten.
Sommige analisten menen dat Sharons plannen extra veel tegenstemmen hebben gekregen door een brute aanslag zondag bij de Joodse nederzetting Gush Katif. Twee Palestijnen namen een auto met kolonisten onder vuur en doodden een zwangere vrouw en haar vier kinderen. De vrouw was, getuige een sticker op haar auto, tegen Sharons plan. Twee radicale Palestijnse organisaties hebben de aanslag opgeëist: de Islamitische Jihad en het Fatah Volksverzetscomité van de Intifada. De Israëlische regering legt de volledige verantwoordelijkheid echter bij Hamas en Arafat.
Joodse kolonisten vierden maandagmorgen dan ook een „bitterzoete” overwinning. Ontmanteling van hun nederzettingen is voorlopig van de baan. Droefenis heerste er echter over de Palestijnse aanslag in Gush Katif.
Als vergelding voor de aanslag vuurde een Israëlische F-16 zondag later op de dag een raket af op een auto in Nablus, op de Westoever. De vier inzittenden kwamen om het leven. Volgens bronnen bij de Palestijnse veiligheidsdiensten ging het om Nader Abu Leil en Hashem Abu Hamdan, twee plaatselijke leiders van de al-Aqsa Martelaren Brigades, en twee andere leden van deze terreurorganisatie.
In Gaza-stad vuurden Israëlische helikopters vier raketten af op een flatgebouw waar onder meer een radiostation van de terreurbeweging Hamas was gevestigd. Zeven mensen raakten gewond. Volgens bronnen bij het Israëlische leger zette de radiozender aan tot geweld. In het flatgebouw bevinden zich behalve het radiostation appartementen en de redacties van de Palestijnse kranten al-Ayyam en al-Quds.