Muziek

Prof. Bloem: Zingen geeft kracht bij ziekte

Zingen geeft daadwerkelijk kracht, concludeert prof. dr. Sjaak Bloem in zijn onderzoek onder koren waarin patiënten zingen die kanker hebben of hebben gehad.

A. M. Alblas
3 December 2016 16:34Gewijzigd op 16 November 2020 09:09
De Stichting Kanker in Beeld steunt koren waarop patiënten zitten. beeld iStock
De Stichting Kanker in Beeld steunt koren waarop patiënten zitten. beeld iStock

Prof. Bloem is hoogleraar healthcare consumers & experienced health aan de Neyenrode Business Universiteit. Hij voerde zijn onderzoek uit voor de Stichting Kanker in Beeld. Deze stichting ondersteunt koren waarop mensen zitten die kanker hebben of hebben gehad, en die samen zingen met hun naasten.

De 34 Zingen voor je Leven-koren zijn door het hele land verspreid. „Door samen te zingen, denken koorleden even niet aan de gevoelens van paniek, angst, boosheid en rouw, die veel energie weg­trekken. De aandacht gaat twee uur lang uit naar het plezier van het zingen en de saamhorigheid”, zegt Cora Honing, voorzitter van de Stichting Kanker in Beeld. „Als iemand tijdens het zingen zich even niet goed voelt of moet huilen, schrikt niemand daarvan. Iedereen begrijpt het en dat wordt als bevrijdend ervaren. Er kan worden getroost als daar behoefte aan is.”

Volgens Honing zijn de koren sociaal ingesteld. De koorleden leven met elkaar mee. „Het leidt tot een netwerk waarbinnen veel mensen steun onder­vinden, zeker tijdens zware behandelingen of als de dood nabijkomt”, zegt Honing.

Van de 34 koren hebben er 26 meegedaan aan het onderzoek van Bloem. Van de deelnemers aan het onderzoek heeft 59 procent kanker of kanker gehad. Ruim 80 procent van hen is vrouw, en 41 procent bestond uit naasten. Meer dan de helft van de onder­vraagden zingt meer dan twee jaar bij een Zingen voor je Leven-koor. Het merendeel van de patiënten staat onder medische controle of is genezen, zo blijkt uit het onderzoek.

Prof. Bloem presenteerde de resultaten van het onder­zoek ”De kracht van zingen” begin vorige maand tijdens een symposium. Hij kan aan de hand van zijn kortdurende onderzoek –acht maanden– geen uitspraken doen over de vraag of zingen in een koor bijdraagt aan een positieve gezondheids­beleving. Daarvoor zou over een langere periode onderzoek gedaan moeten worden.

Het aantal koorleden bij wie kortgeleden een diag­nose is gesteld of die net bij een koor zijn gestart, is klein. Wel blijkt dat de kwaliteit van leven en het functioneren als beter worden ervaren bij mensen die genezen of onder medische controle zijn in vergelijking met mensen die nog behandeld worden.

Verder is een van de uitkomsten dat mensen die kanker hebben gehad gemiddeld laag scoren op angst en depressie. Tot slot komt naar voren dat 40 procent van de kankerpatiënten moeite heeft om de aandoening een plaats te geven in zijn of haar leven.

De kracht van een Zingen voor je Leven-koor is dat mensen die al verder zijn in de acceptatie van hun ziekte hun zieke medekoorleden ondersteunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer