Binnenland

Nog geen besluit over auto’s op Sliedrechtse Kerkbuurt

Het is nog niet duidelijk of de wandelpromenade Kerkbuurt in Sliedrecht wordt ingekort en of het oostelijk deel van het gebied beperkt toegankelijk wordt voor autoverkeer. Na een urenlang debat in de gemeenteraad staakten dinsdagavond de stemmen: 9–9. Daarop werd de besluitvorming over het voorstel verdaagd naar de volgende vergadering.

André Bijl
30 November 2016 10:48Gewijzigd op 16 November 2020 09:02
Het voorstel wandelpromenade Kerkbuurt gedeeltelijk voor auto’s open te stellen, leidde in Sliedrecht gisteravond tot een verhit debat. beeld André Bijl
Het voorstel wandelpromenade Kerkbuurt gedeeltelijk voor auto’s open te stellen, leidde in Sliedrecht gisteravond tot een verhit debat. beeld André Bijl

SGP en VVD stemden voor het plan, CDA, PvdA en vier leden van coalitiepartij ProSliedrecht waren tegen. Fractieleider Pauw van Pro Sliedrecht –het enige lid van zijn fractie dat voor het voorstel zou stemmen– was vanwege privé­redenen afwezig.

In september vorig jaar nam de Sliedrechtse gemeenteraad al een besluit over de revitalisering van de Kerkbuurt. Door de lange wandelpromenade in te korten en beperkt toegankelijk te maken voor autoverkeer én het gebied aantrekkelijker te maken met zitelementen, bomen en banieren hoopt het college van B en W de levendigheid en dynamiek van de Kerkbuurt als winkelhart van Sliedrecht te waarborgen. Dinsdag vroeg het college de raad geld voor de maatregelen beschikbaar te stellen.

Inmiddels is het verzet tegen de plannen echter flink toegenomen. De ondernemers aan de Kerkbuurt hebben zich verenigd en boden twee weken geleden de plaatselijke politiek een bezwaarschrift aan waaruit bleek dat ondernemers en omwonenden niets voor de plannen voelen. „Een stuk van de Kerkbuurt wordt opgeofferd aan het autoverkeer. Voor de winkels die daar zitten, dreigt koopkrachtverlies, bepaalde winkels zullen vertrekken, waardoor sommige branches niet meer vertegenwoordigd zijn. We hebben het afgelopen jaar veel werk verzet, maar er wordt niet geluisterd. Het lijkt een prestigekwestie van de wethouder om dit plan door te zetten”, zegt Anne de Vries, voorzitter van de ondernemersvereniging.

Jan van de Breevaart van Goede­boeken.nl is evenmin gelukkig met de plannen. Zijn winkel ligt in het geplande ‘aanloopgebied’ waar straks ook auto’s mogen komen. „De plannen zijn gebaseerd op oude cijfers en rapporten. Inmiddels is er van leegstand in dit deel van de Kerkbuurt geen sprake meer. Straks worden we afgesneden van de wandelpromenade. Wij hebben destijds bewust voor deze locatie gekozen om de Bijbel een plek in het straatbeeld te geven. Dat kan straks natuurlijk ook nog, maar het wordt wel lastiger.”

Van de Breevaart heeft moeite met de manier waarop de besluitvorming tot stand is gekomen. „Vooraf is er slecht geluisterd. Daarom is het verzet nu zo groot. Niemand is hier gelukkig mee.”

Aan het begin van de raads­vergadering probeerden insprekers dinsdagavond de voorstanders op andere gedachten te brengen. „Als dit plan doorgaat, draait u ons de nek om. Wij werken niet mee aan de vernietiging van het centrum. Er is geen enkel draagvlak voor de plannen. Onbegrijpelijk dat u niet openstaat voor alternatieven. Koste wat het kost moeten er auto’s op de Kerkbuurt komen. Dit is een staaltje van dorpse machtspolitiek”, aldus de insprekers, die voorspelden dat de collegeplannen door allerlei procedures fors vertraagd zullen worden. En passant stelde ondernemersvoorzitter De Vries als compromis voor om de Kerkbuurt tot aan de eerste winkel voor auto’s toegankelijk te maken en de komende jaren de plannen te heroverwegen. „Aan u de keuze: of we trekken samen op, of u spreekt het machtswoord.”

Rapporten

In een urenlang debat dat herhaaldelijk leidde tot emoties in de raadzaal en op de publieke tribune bleven de fracties lijnrecht tegenover elkaar staan. „Het college luistert voor geen meter naar de inwoners. Dit debat is een aanfluiting, een miskenning van de geluiden uit de samenleving”, vond PvdA-raadslid Lanser. „Het overgrote deel van Sliedrecht is tegen. Ook de mensen waar we het voor doen. En toch gaat het door. Maakt het eigenlijk wel wat uit wat de inwoners zeggen?” vroeg ook CDA’er Spek zich af.

SGP-voorman De Jager wees daarentegen op de talloze rapporten waar het voorstel is gebaseerd. „Er ontstaat iets moois voor ondernemers en bewoners. We gaan investeren in de Kerkbuurt. Er zijn ook heel veel mensen die het wél eens zijn met het voorstel. Het is belangrijk om een keer te durven kiezen.” Wethouder Van Rekom: „We willen knopen doorhakken. We hebben met zorg naar de plannen gekeken. Nu gaan we ervoor.”

De patstelling werd geïllustreerd door de uitslag van de stemming: negen stemmen voor en negen stemmen tegen. Op 13 december gaat de raad op herhaling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer