Buitenland

Laatste poging om Trump te weren

Hertelling van stemmen. Eigenlijk gelooft niemand in Amerika dat dit tot een ander resultaat van de presidentsverkiezingen zal leiden. Toch heeft Jill Stein, partijleidster van de Groenen, dit aangevraagd in de staten Wisconsin en Pennsylvania. Woensdag wil ze dat ook doen in Michigan. „Omdat de integriteit van de democratie in het geding is.”

W. B. Kranendonk
29 November 2016 10:26Gewijzigd op 16 November 2020 08:59
”Maak de wereld Trumpvrij”, wenste een demonstrant eerder deze maand bij een betoging in Berlijn. beeld AFP
”Maak de wereld Trumpvrij”, wenste een demonstrant eerder deze maand bij een betoging in Berlijn. beeld AFP

The Washington Post noemt de hertelling „een kansloze actie.” „Voor linkse stemmers is dit een laatste stuiptrekking om Trump buiten het Witte Huis te houden”, zegt de commentator van de krant. Intussen worden ambtenaren van Wisconsin, Pennsylvania en wellicht Michigan wel opgezadeld met een enorme klus. Zij moeten voor de deadline van 13 december alle stemmen met de hand hertellen. Mocht dat niet lukken, dan kan het zijn dat op 19 december de kiesmannen van die staten niet meetellen als het kiescollege de definitieve verkiezingsuitslag vaststelt.

Wanneer geen van de drie staten de hertelling op tijd kan afronden, betekent dit dat Trump in totaal 46 kiesmannen moet inleveren: Michigan 16, Pennsylvania 20 en Wisconsin 10. Maar dan heeft hij er nog altijd meer dan zijn rivaal Clinton.

Onwaarschijnlijk

Anders is het als de hertelling in alle drie de staten uitwijst dat daar niet Trump maar Clinton heeft gewonnen. Dan haalt Trump, die nu 306 kiesmannen heeft tegen Clinton 232, de vereiste 270 niet meer. Dat dit gebeurt, is onwaarschijnlijk. Daarvoor is Trumps voorsprong op Clinton in elk van de drie staten te groot: Michigan 10.705 stemmen, Pennsylvania 70.010 en Wisconsin 27.257. Ter vergelijking: bij de hertelling in 2000 in de staat Florida had de winnende Republikein Bush 534 stemmen meer dan zijn tegenstander, de Democraat Al Gore.

Ondanks deze feiten heeft Jill Stein, die zelf slechts 1 procent van de stemmen kreeg, haar verzoek tot hertelling gedaan. Zij zegt aanwijzingen te hebben dat er is gefraudeerd. In districten waar met computers is gestemd kreeg Trump soms 7 procent meer stemmen dan in county’s waar het potlood werd gebruikt.

Een wetenschapper van de universiteit van Michigan wees in een artikel in New York Magazine op dit verschil en it-deskundigen zeiden dat de computersystemen niet waterdicht zijn. Daarop sloeg Stein alarm: zou de uitslag gemanipuleerd zijn? Die suggestie wekte achterdocht na eerdere geruchten dat de Russen zich digitaal bemoeiden met de verkiezingen.

Na aanvankelijke aarzeling kreeg Jill Stein steun van het Clintonkamp. Bovendien slaagde ze erin om binnen enkele dagen miljoenen aan giften binnen te halen. Want wie een hertelling aanvraagt, moet boter bij de vis leveren. Dat is haar volgens de Amerikaanse media vooral gelukt dankzij de brede anti-Trump-
stemming. Als bewijs noemen ze dat Stein binnen twaalf uur na haar eerste oproep om geld al 
2,7 miljoen dollar binnenhad. „Voor een actie die alleen theoretisch kans van slagen heeft”, schreef The Boston Globe.

Critici wijzen er ook op dat het argument van Stein dat er in de computersystemen mogelijk is ingebroken, geen hout snijdt. De stemcomputers zijn namelijk niet op internet aangesloten. Dus als de Russen of de Trumpgetrouwen iets wilden ondernemen, dan konden ze niet digitaal inbreken. Bovendien, in Michigan is uitsluitend met het potlood gestemd.

Corwin E. Smidt, politicoloog van Calvin College in Grand Rapids, ziet de hertelling vooral als een pr-stunt van tegenstanders van Trump. Daarbij wijst hij erop dat wanneer Jill Stein en haar partij niet hadden meegedaan aan de verkiezingen, Hillary Clinton waarschijnlijk had gewonnen. „Dat maakt deze actie van haar wel bijzonder.”

En Trump? Hij noemde vorige week het verzoek tot hertelling „een schande” en beschuldigt Stein ervan op deze manier „haar zakken te vullen”, omdat ze de hertelling financiert met donaties van het publiek.

Afgelopen zondag gooide hij echter echt olie op het vuur door te twitteren dat er bij de verkiezingen inderdaad is gefraudeerd, met name in Californië, Virginia en New Hampshire: staten waar Clinton heeft gewonnen. Er zijn berichten dat er in deze staten stemmen zouden zijn uitgebracht op naam van overleden kiezers. „De commotie ondergraaft het vertrouwen in de democratie”, zegt Smidt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer