Buitenland

Bush veroordeelt wangedrag militairen

President Bush veroordeelde vrijdag het wangedrag van Amerikaanse militairen tegenover Iraakse gevangenen in Irak in scherpe bewoordingen. Bush sprak van „diepe walging” bij het zien van foto’s die het wangedrag in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad documenteerden.

Van onze correspondent
30 April 2004 22:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:11

De president benadrukte dat het hier om een kleine groep militairen gaat, „van wie het gedrag niet representatief is voor de grote meerderheid die in Irak is ingezet.” Militaire woordvoerders lieten vergelijkbare commentaren horen en benadrukten dat er al uitgebreide maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. Ook de Britse premier Blair sprak vrijdag zijn afschuw over de misstanden uit.

De affaire dateert van vorig jaar, maar kwam de afgelopen dagen pas in de openbaarheid toen de televisiezender CBS-News foto’s liet zien van Iraakse gevangen die worden mishandeld. Een foto liet een man met een kap over zijn hoofd zien die op een doos stond. Zijn handen waren verbonden met elektriciteitsdraden. De man had te horen gekregen dat hij zou worden geëlektrocuteerd als hij van de doos zou vallen.

Verder waren er foto’s van opgestapelde naakte gevangenen, waar Amerikaanse militairen op sprongen. Sommige gevangen zouden ook gedwongen zijn geweest tot seksueel verkeer of simulaties daarvan. Volgens de militairen die zich aan deze wanpraktijken schuldig hebben gemaakt, ging het hier om de „voorbereiding” van de gevangenen voor hun verhoor door inlichtingenspecialisten.

Na de publicatie door CBS werden de beelden uitgebreid in de Arabische wereld getoond. Volgens sommige parlementariërs in Washington wordt hiermee de geloofwaardigheid van Amerika’s democratiseringsproces in Irak ernstig ondermijnd. Treurig detail is bovendien dat de gevangenis waar deze wanpraktijken plaatsvonden dezelfde is die tijdens het regime van Saddam Hussein berucht was vanwege de martelingen en executies die er plaatsvonden.

Drie van de schuldigen hebben al te horen gekregen dat zij voor de krijgsraad moeten verschijnen.

Het gedrag van verschillende anderen wordt nog onderzocht. Het ministerie van Defensie (Pentagon) onderzoekt intussen ook in hoeverre de militairen op bevel van hun meerderen hebben gehandeld om de gevangenen „week” te maken voor de ondervraging die volgde. De behandeling van de gevangenen is duidelijk in strijd met de Conventies van Genève die „vernedering” en „mishandeling” van krijgsgevangenen verbieden. Het Pentagon heeft intussen de leiding van de Abu Ghraib-gevangenis vervangen evenals de eenheid van de militaire politie die de bewakers leverde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer