Baan leeft op onder Invensys
Baan Company weet zich verzekerd van een plekje als kernonderdeel van Invensys. Dat zei topman Van der Tang dinsdag tijdens een telefonische persconferentie. Anderhalf jaar na de overname door de Britten durft het Nederlandse softwarebedrijf weer hardop de positie van „absolute winnaar” na te streven.
Eerder dinsdag maakte Invensys bekend de schuldenlast van ruim 3 miljard pond (5 miljard euro) te willen halveren door twee divisies van de hand te doen. Invensys houdt zich onder meer bezig met industriële automatisering. Het concern, waar 70.000 mensen werken, is op zijn terrein het grootste in Groot-Brittannië. In reactie op de problemen schrapte het concern vorig jaar 11.000 arbeidsplaatsen.
Nu is besloten dat de divisies industriële systemen en industriële componenten verdwijnen. De resterende activiteiten worden gebundeld in de divisies energiesystemen en productiemanagement. Van de laatste gaat Baan deel uitmaken. De positie van de divisie ontwikkeling valt wankel te noemen. Van der Tang: „De toekomst zal uitwijzen of dit een kernactiviteit is.” Hij zei dat verhuizing van het Nederlandse hoofdkwartier naar Engeland geen optie is.
Ook de naam Baan zal overeind blijven. „Deel van de strategie van Invensys is het ondersteunen van sterke merken”, aldus Van der Tang. „Onze drijfkracht is dat wij de enige zijn die geïntegreerde software in huis heeft voor grote productiebedrijven. In plaats van een verkoper van software willen wij een partner zijn die oplossingen kan bieden. Wij leveren in onze markt een unieke, complete integratie van systemen tot op de winkelvloer toe. Wij streven naar een totaalproduct, alles ”Made with Baan”.”
Op de vraag of Baan niet rijkelijk laat tot de ontdekking is gekomen dat de klant koning is, reageerde Van der Tang ontkennend. „Ik geloof helemaal niet dat we vanuit een achterstandspositie opereren.” Hij gaf aan dat de stilte afgelopen tijd rond Baan een periode markeert waarin het bedrijf „ongelooflijke vooruitgang” heeft geboekt. „We zijn terug op een aantal geselecteerde markten.” Maar terugkomen gebeurt in de regel niet vanuit een positie van voorsprong.
Baan is nu voor het vijfde opeenvolgende kwartaal winstgevend. Het marktaandeel groeit. Momenteel heeft het bedrijf 6000 klanten. Daarvan zijn er 300 bijgekomen na de overname door Invensys. De klanttevredenheid nam toe met 40 procent. Van der Tang zei dat Baan werkt aan een volledige integratie van al zijn softwaresystemen met de producten van het moederbedrijf. Daarnaast is het bedrijf een samenwerkingsverband aangegaan met IBM.
Van der Tang noemde Japan de belangrijkste groeimarkt. Ook voor Baan is dat een lastige uitdaging. „Er zijn jaren voor nodig om deze markt te ontwikkelen. Japanse consumenten verlangen systemen die hun waarde hebben bewezen. Bedrijven als Komatsu en Hitachi (die met Baan-software werken, red.) tonen dat aan. Dat helpt ons verder op weg.” Een nieuwe markt is Mexico.
, is dat „een nieuw begin”, liet topman Rick Haythornthwaite vanmorgen weten. Het concern gaf vorig jaar tweemaal een winstwaarschuwing. Er werken nu 70.000 mensen. In de twaalf maanden tot eind september 2001 verdwenen er 11.000 arbeidsplaatsen. De divisies die in de verkoop gaan, zijn, goed voor bij elkaar een omzet van 2,3 miljard pond (3,8 miljard euro). resterende activiteiten (omzet 4 miljard pond, 6,6 miljard euro)