Economie

Europese beurzen sluiten in het rood

De Europese beurzen zijn maandag met verlies de handel uitgegaan. Met een nagenoeg lege agenda lieten beleggers zich vooral leiden door zorgen over politieke onzekerheid en de dreiging van het populisme in Europa. Italiaanse banken gingen daarbij hard omlaag, in aanloop naar het referendum van 4 december over aanpassingen van de Italiaanse grondwet.

ANP
28 November 2016 17:46Gewijzigd op 16 November 2020 08:57

De AEX-index sloot 1,2 procent lager op 452,71 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 649,73 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,6 tot 1,1 procent. De beurs in Milaan leverde 1,8 procent in. Een nee-stem bij het Italiaanse referendum betekent het vertrek van de premier Matteo Renzi.

Italiës meest systeemrelevante bank UniCredit werd 4,5 procent minder waard, terwijl Banco Popolare meer dan 5 procent inleverde. De angst bestaat dat een nee-stem bij het referendum investeerders in de noodlijdende Italiaanse bankensector afschrikt. Ook wordt de positie van de banken steeds wankeler nu veel Italianen vanwege alle politieke onzekerheid hun euro’s omwisselen voor goud in Zwitserland.

In Frankrijk, waar de centrumrechtsen François Fillon naar voren hebben geschoven als kandidaat voor de presidentsverkiezing volgend jaar, stonden financiële fondsen eveneens onder druk. BNP Paribas, Société Générale en Credit Agricole speelden tot 2,6 procent aan beurswaarde kwijt.

In een vrijwel volledig roodgekleurde hoofdindex op het Damrak behoorden ABN AMRO en ING tot de grootste verliezers, met minnen tot 2,6 procent. Gemalto eindigde in de AEX als enige in het groen, met een plus van 2 procent. De specialist op het gebied van digitale beveiliging heeft van het Amerikaanse octrooibureau USPTO gelijk gekregen in een patentzaak die was aangespannen door branchegenoot CPI.

Bij de kleinere fondsen verloor Heijmans 5,5 procent na een adviesverlaging. RoodMicrotec zakte 5,8 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie is door geopolitieke onrust negatiever geworden over de omzetgroei dit jaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2,5 procent hoger op 47,20 dollar. Brent ging eveneens 2,5 procent in prijs omhoog, tot 48,40 dollar per vat. De OPEC komt woensdag in Wenen bijeen om te proberen een definitief akkoord te sluiten over een productieverlaging om zo de olieprijzen te stutten.

De euro was 1,0583 dollar waard, tegen 1,0598 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer