Interserve Nederland staat stil bij 45-jarig bestaan
Hoe moet je christen zijn op maandag? Dat is niet alleen een vraag voor reformatorische christenen, zo bleek vrijdagmiddag tijdens de jubileumbijeenkomst ”Geloof wérkt! Discipelschap als hart van zending” van Interserve Nederland.
De zendingsorganisatie stond vrijdag in Veenendaal stil bij haar 45-jarig bestaan. Interserve zendt mensen uit die in welk beroep dan ook discipelen van Jezus Christus willen zijn.
Steve Bell, directeur van Interserve Engeland/Wales, lichtte het belang van discipelschap toe. Hij ging uit van Mattheüs 28:19: „Onderwijst al de volkeren.” Bell vertelde dat Interserve in Birmingham een kantoor midden in een multiculturele wijk heeft geopend. De organisatie wil discipelschap beoefenen door gastvrij te zijn voor mensen uit de buurt, die met name bevolkt wordt door moslims. Ze kunnen op het kantoor een maaltijd gebruiken en praten over het Evangelie.
Arco de Leede, directeur van Interserve Nederland, gaf desgevraagd aan dat hij dit een inspirerend voorbeeld vindt voor de Nederlandse organisatie, die in Driebergen haar kantoor heeft. Interserve Nederland richt zich in toenemende mate op de multiculturele samenleving, aldus De Leede.
Dat christenen op zondag en op maandag vaak in verschillende werelden leven, maakte dr. Sake Stoppels duidelijk. De docent praktische theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en beleidsmedewerker van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vertelde dat een predikant eens een directeur in zijn fabriek bezocht. De directeur werd emotioneel en vertelde dat het de eerste keer was dat hij betrokkenheid van de kerk bij zijn werk ervoer.
De wetenschapper stelde dat leerlingen van Christus zich niet moeten neerleggen bij de opsplitsing van de maatschappij. „Het christelijk geloof is niet comfortabel. Het geeft wel veel, maar het vraagt ook veel.”
Dr. Stoppels legde de schuld van het zogenoemde zondagschristendom ook bij de kerk. De toerusting vanuit de kerk „voor de maandag” valt volgens hem vaak tegen. De kerk moet mensen leren om volgeling van Christus te worden en –juist doordeweeks– tegen de stroom in te roeien. Tijdens de voorbeden in de kerk zou de samenleving meer aandacht moeten krijgen en gedurende de week kan de kerk meer doen aan gemeenschapsvorming, vindt dr. Stoppels.
Schaamtecultuur
In Aziatische landen waar Interserve werkt, kan het met dat discipelschap ook tegenvallen, zo bleek tijdens een workshop van Manoj. De zendeling van Indiase afkomst werkt sinds 2000 in Cambodja. De kerk is er de laatste twintig jaar hard gegroeid, maar bij velen is het geloof aan de buitenkant blijven steken, aldus Manoj. „Er zijn maar weinig veranderde christenen. Problemen als pornoverslaving en materialisme zijn er groot.”
Een van de ergste zaken is, stelde Manoj, dat christenen in Cambodja hun zonden niet willen belijden, omdat dat in de schaamtecultuur waarin zij leven niet gedaan wordt. Hij is nu zover dat hij het vertrouwen gewonnen heeft van een aantal christelijke voormannen, die wel over hun problemen durven praten. Dat is winst. „Zonder erkenning van gebrokenheid kan er geen groei plaatsvinden.”