Kloof tussen „Nederturken” verdiept zich
De scheidslijnen tussen de verschillende Turkse groeperingen in Nederland verdiepen zich.
Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs vertegenwoordigers van de belangrijkste Turkse groepen in Nederland.
Een terugkerend onderwerp daarbij is de couppoging van 15 juli in Turkije. Hoewel daarover nog altijd geen rechtszaak is gevoerd, staat volgens de Turkse president Erdogan vast dat volgelingen van de geestelijke Fethullah Gülen hier de hand in hadden.
De grote groep aanhangers van Erdogan in Nederland volgt hem daarin. Tegelijk verwijten de meeste andere Turkse groepen in Nederland Erdogan juist dat hij zijn eigen zin doorvoert, waarbij Turkije is afgegleden „tot voorbij een dictatuur.”
Hoewel de Turkse oppositie in Nederland op dit punt tamelijk eensgezind is, verdiept ook de kloof tussen hen zich. Zo verwijten Koerden de seculiere kemalisten dat ze niet opkomen voor de Koerdische rechten, terwijl de grote groep alevieten juist de Koerden verwijt dat ze alleen hun eigen belangen achternalopen. Zelfs binnen een en dezelfde groep zijn de scheidslijnen verdiept.
De alevitische bestuurder Ali Ahmet Cimtay uit Rotterdam vermoedt dat de Turkse regering daar de hand in heeft. „De kloof is willens en wetens verdiept. Ik denk dat Erdogan mensen omkoopt met het doel zijn tegenstanders uit elkaar te drijven.”
Soms escaleren de spanningen. Zo zijn er incidenten geweest rond gülenisten in Nederland. De praktijk is echter vooral dat de diverse Turkse groeperingen in Nederland langs elkaar heen leven. Gülenaanhanger Alper Alasag: „Al mijn buren vermijden mij. Als ik de straat inrijd, draaien sommigen direct hun hoofd om.”
Voor alle groepen geldt dat de situatie in Turkije van enorme invloed is op hun oordeel over andere groepen. Met de groeiende spanningen in Turkije lijkt het een illusie dat de kloof onder de 400.000 Turkse Nederlanders snel wordt gedicht.