Miljarden nodig tegen bodemdaling
De kosten als gevolg van bodemdaling in veengebieden kunnen tot 2050 oplopen tot 5,2 miljard euro. Dat bleek donderdag uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Kennisinstituut Deltares schatte twee jaar geleden zelfs dat er de komende 35 jaar maximaal 25 miljard euro nodig is om schade door verzakkingen te herstellen en te voorkomen.
Het PBL roept ertoe op nu in te grijpen om in de toekomst hoge kosten te voorkomen.
Dat de bodem daalt komt onder andere door het gewicht en het gebruik van huizen en wegen. In het verleden is daar niet altijd rekening mee gehouden, waardoor nu problemen zijn ontstaan.
De problemen doen zich onder meer voor in het Groene Hart en Noord-Nederland. Sinds 2007 is er het Platform Slappe Bodem, dat aandacht vraagt voor deze kwestie. Op sommige plaatsen zakt de grond een paar centimeter per jaar.
Het PBL pleit voor oplossingen die niet gericht zijn op schadeherstel en de korte termijn, zoals nu vaak gebeurt, maar juist voor oplossingen die op de lange termijn de problemen kunnen verminderen.
In landelijke gebieden ontstaat bodemdaling vooral door een daling van het grondwaterpeil. Een andere vorm van landbouw –de zogenaamde natte landbouw– en onderwaterdrainage kunnen de bodemdaling verminderen en daarmee hoge kosten voorkomen.
Volgens het PBL is er een belangrijke rol weggelegd voor de provincies, de waterschappen en gemeenten. Zij moeten samen met bewoners kijken hoe de problematiek moet worden aangepakt.