Najaarsakkoord onder zware druk
De kans op een akkoord tussen werkgevers, de vakbeweging en het kabinet over de toekomst van het vroegpensioen en een nieuwe regeling voor verlofsparen lijkt verkeken.
De sociale partners wisten donderdagavond ondanks zware druk vanuit het kabinet de onderlinge verdeeldheid niet te slechten. Daardoor komt de afgesproken loonmatiging in het najaarsakkoord voor volgend jaar op het spel te staan.
Het kabinet is nu van plan zijn oorspronkelijke plannen weer in te dienen. Dat betekent dat er geen regeling voor prepensioen komt. Het kabinet zal hierover waarschijnlijk maandag de Tweede Kamer inlichten. Premier Balkenende liet donderdag wel doorschemeren dat de deur niet helemaal dichtzit. Mocht er bij de sociale partners komende weken beweging zijn „dan zullen wij daar uiteraard op letten.”
Het oorspronkelijke plan van het kabinet bestaat onder meer uit het schrappen van alle fiscale voordelen bij het opbouwen van prepensioen, zodat iedereen tot zijn 65e zou moeten doorwerken. Langer werken is volgens het kabinet noodzakelijk met het oog op de vergrijzing.
Onder druk van de sociale partners heeft het kabinet zijn plan afgezwakt. Het biedt werknemers nu de mogelijkheid met vroegpensioen te gaan als ze 63,5 zijn. Bovendien kunnen ze via de nieuwe levensloopregeling nog 2,1 jaar extra sparen. De sociale partners, met uitzondering van VNO-NCW, zetten echter in op een collectief prepensioen vanaf 62 jaar.
Mocht er geen akkoord komen met de sociale partners, dan is de loonmatiging waarover het kabinet in het najaar met hen een akkoord wist te bereiken vermoedelijk van de baan. Als die loonmatiging er niet komt, zit het kabinet met een financieel probleem. Eerder afgesproken bezuinigingen worden dan niet gehaald. Volgens Balkenende zal het kabinet in dat geval „alles opnieuw onder ogen zien.” Ook overweegt het kabinet in dat geval CAO’s niet algemeen verbindend te verklaren. Dat betekent dat niet-georganiseerde bedrijven zich er niets van aan hoeven te trekken.