Frans Jozef regeerde 68 jaar over Oostenrijk-Hongarije
Frans Jozef I was 68 jaar keizer van Oostenrijk-Hongarije. Vandaag is het een eeuw geleden dat hij overleed. De laatste jaren van zijn lange leven werden gestempeld door de Eerste Wereldoorlog.
Het begin van zijn regeringsperiode was overigens al even roerig: de 18-jarige prins volgde zijn oom Ferdinand I op toen die tijdens de golf van revoluties die in 1848 over Europa sloeg, aan de kant werd geschoven.
Zes jaar later trouwde Frans Jozef met zijn nicht Elisabeth in Beieren, bekend geworden onder de naam Sisi. Ze was veel op reis, ook om de strenge Habsburgse hofetiquette te ontlopen. De vele buitenechtelijke affaires van haar man deden het huwelijk ook geen goed. In 1898 werd ze door een anarchist vermoord. In 1867 werd Frans Jozefs broer Maximiliaan in Mexico, waar hij keizer was, gefusilleerd. Frans Jozefs enige zoon, de 30-jarige kroonprins Rudolf, sloeg in 1889 de hand aan zijn eigen leven. „Mij blijft niets bespaard”, zei Frans Jozef na al dit leed.
Zijn neef Frans Ferdinand werd de nieuwe kroonprins, maar die werd in 1914 vermoord, wat de directe aanleiding werd tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. ’s Keizers achterneef Karel werd in 1916 zijn opvolger, maar toen liep het grote Habsburgse rijk al op zijn laatste benen.
Geen godsdienstvrijheid
Frans Jozef is omschreven als een keizer van de oude stempel, conservatief en plichtsgetrouw. Zijn werkdagen begonnen ’s morgens om halfvier. Hij verplaatste zich liever per koets dan met een sneller vervoermiddel en schreef zijn brieven met de hand omdat hij van telefonie en typmachines weinig moest hebben.
Nadat de rooms-katholieke Frans Jozef aan de macht kwam, perkte hij al snel de vrijheden voor niet-katholieken in die door de revolutionairen in 1848 waren bedongen. De keizer stond wel welwillend tegenover zijn Joodse onderdanen en werd zelfs ”de Jodenvriend” genoemd.
Enige uitweg
Zijn hele regeringsperiode spande hij zich in zijn grote rijk bij elkaar te houden, het liefst zo veel mogelijk als absolute monarchie. Kort voor zijn dood werkte hij wel aan een liberalere grondwet, omdat hij die als enige uitweg zag. Het heeft zijn rijk niet kunnen redden.
De 86-jarige vorst overleed waar hij was geboren: op slot Schönbrunn in Wenen. Er werd een eilandengroep naar hem genoemd: Frans Jozefland. Maar het einde van Frans Jozefs grote land was in zicht; dat besefte de vergrijsde vorst heel goed. Het kwam toen in 1918 de Eerste Wereldoorlog ten einde liep.
Frans Jozefs titels
lZijne Keizerlijke en Koninklijke Apostolische Majesteit Frans Jozef I, bij de gratie Gods keizer van Oostenrijk
lApostolisch koning van Hongarije
lKoning van Bohemen, Dalmatië, Kroatië en Slavonië, Galicië en Lodomerië, Illyrië, en Jeruzalem
lAartshertog van Oostenrijk
lGroothertog van Toscane en Krakau
lHertog van Lotharingen en Salzburg, Stiermarken, Karinthië, Krain en Boekovina
lGrootvorst van Zevenburgen
lMarkgraaf van Moravië
lHertog van Opper- en Neder-Silezië, van Modena, Parma en Piacenza en Guastalla, van Auschwitz en Zator, van Teschen, Friuli, Ragusa en Zara
lVorstelijk graaf van Tirol, van Kyburg, Görz en Gradisca
lVorst van Trente en Brixen
lMarkgraaf van Opper- en Neder-Lausitz en Istrië
lGraaf van Hohenems, Feldkirch, Bregenz, Sonnenberg etc.
lHeer van Triëst, van Cattaro en de Windische Mark
lGrootwoiwode van het woiwodschap Servië