Economie

Paus in geweer tegen mensenhandel in visserij

Het Vaticaan dringt aan op het bestrijden van illegale visserij en een verbetering van de levensomstandigheden van mensen die in de visserijsector werken. Dat meldt de Vlaamse nieuwsdienst KerkNet vrijdag.

Redactie economie
18 November 2016 12:12Gewijzigd op 16 November 2020 08:40
Indonesische vissers lossen een schip in de haven van Kuala Langsa (Atjeh). beeld EPA, Dedi Sinuhaji
Indonesische vissers lossen een schip in de haven van Kuala Langsa (Atjeh). beeld EPA, Dedi Sinuhaji

De Pauselijke raad voor migranten en reizigers schrijft in een brief ter gelegenheid van de Werelddag van de visserij (21 november) dat in de visindustrie sprake is van mensenhandel en uitbuiting. Honderdduizenden mensen –vaak migranten– worden door gewetenloze mensenhandelaars tot dwangarbeid gedwongen op schepen die maandenlang op zee blijven, aldus het Vaticaan.

De raad maakt zich ook zorgen over de vele ongevallen op zee en de uitputting van visbestanden.

Wereldwijd werken naar schatting 50 miljoen mensen in de visserij. Kardinaal Antonio Maria Veglio, de voorzitter van de raad, roept nationale overheden op om de internationale Conventie over de arbeid in de visserij te ondertekenen. Dat verdrag uit 2007 is tot nu toe slechts door negen landen ondertekend. Ondertekenaars verplichten zich om toezicht te houden op de leef- en werkomstandigheden van vissers.

Vorig jaar verscheen op de Amerikaanse televisie een schokkende reportage waarin Aziatische vissers vertelden dat ze het slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. De meesten kwamen uit Birma en Cambodja en waren in Thailand op zoek naar werk. Eenmaal aan boord van een Thais vissersschip, bleek dat ze als moderne slaven aan de slag moesten: hard werken, dagen van soms 22 uur, weinig eten, maanden achtereen op zee en dat tegen minimale of zelfs geheel geen betaling.


Klik hier voor de brief van het Vaticaan.

Zie ook Digibron:

Slaven willen naar huis (Reformatorisch Dagblad, 10 april 2015)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer