Christenvervolging

Christenen Atjeh komen nog steeds samen in tenten

Duizenden christenen in de Indonesische provincie Atjeh houden nog steeds kerkdiensten in tenten. Een jaar geleden werden hun kerken door extremistische moslims en de politie gesloopt.

Redactie kerk
16 November 2016 11:31Gewijzigd op 16 November 2020 08:34
Onder druk van moslims verwoestten politietroepen in de Indonesische provincie Atjeh vorig jaar oktober elf kerken. Daarvan is er nog niet één herbouwd, meldt Open Doors. Christenen houden nog steeds kerkdiensten in tenten.  beeld Facebook
Onder druk van moslims verwoestten politietroepen in de Indonesische provincie Atjeh vorig jaar oktober elf kerken. Daarvan is er nog niet één herbouwd, meldt Open Doors. Christenen houden nog steeds kerkdiensten in tenten.  beeld Facebook

Van de elf kerken die zijn gesloopt, is er nog niet één herbouwd, meldt Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen. De lokale overheid in de provincie Atjeh zou de herbouw tegenhouden. Vanwege de toename van het aantal extremistische moslims is het niet waarschijnlijk dat christenen in Atjeh nog toestemming krijgen om samen te komen.

De christenen voelen zich gediscrimineerd. Zes gemeentes komen nu samen in tenten. Die staan in het bos of op palmolieplantages. Tijdens regenbuien loopt het water naar binnen. „Maar niemand verlaat de kerkdienst, zelfs niet bij ongunstig weer”, zegt een plaatselijke voorganger. De christenen uit vijf andere kerken hebben zich bij andere gemeentes gevoegd.

Eind oktober 2015 verwoestten lokale veiligheidsofficieren, onder druk van extremistische moslims, zeven protestantse en rooms-katholieke kerken in Atjeh. Als reden voor de afbraak van de kerken noemde een bestuurder dat de bouwvergunningen ervan niet zouden kloppen. Zo’n 8000 Indonesische christenen sloegen op de vlucht en zochten een veilig heenkomen elders op het eiland Sumatra.

Voor Indonesische christenen is het in de provincie Atjeh het moeilijkst om openlijk christen te zijn. Het merendeel van de Indonesiërs hangt een gematigde vorm van de islam aan, maar in de noordwestelijke provincie Atjeh hebben fundamentalisten de macht. In Atjeh geldt de sharia. De bevolking is grotendeels islamitisch.

De gouverneur van Atjeh is christenen gunstig gezind; hij wil dat elke religie gelijk wordt behandeld. In februari 2017 wordt er in Atjeh een nieuwe gouverneur gekozen. Moslims gingen deze maand de straat op om te protesteren tegen de huidige gouverneur, die volgens hen niet islamitisch genoeg is.

Elders in Indonesië werd zondag een bomaanslag gepleegd op een kerk. De aanslag, waarbij één kind om het leven kwam en drie andere kinderen gewond raakten, had plaats in Samarinda, in de provincie Oost-Kalimantan.

De politie heeft inmiddels vijf mensen gearresteerd en onderzoekt of de gearresteerde personen banden hebben met de islamitische terreurorganisatie IS. De kinderen waren zondag aan het spelen voor de Oikumenekerk, toen de hoofdverdachte de bom gooide.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer