Ook gegevens ASML’ers op straat
Gegevens van enkele honderden medewerkers en voormalige medewerkers van chipmachinefabrikant ASML zijn op straat beland. Het gaat om loonstrookjes uit 2010, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf maandagochtend na berichtgeving van Tweakers.
Vrijdag werd al bekend dat gegevens van tweeduizend medewerkers van Philips waren uitgelekt. Volgens de zegsman van ASML gaat het om hetzelfde lek, vermoedelijk bij een gezamenlijke dienstverlener. ASML werkt nog steeds samen met het bedrijf, maar wil in dit stadium niet vooruitlopen op de gevolgen voor de samenwerking.
De gelekte gegevens, zoals adressen en burgerservicenummers, werden gepubliceerd op de website Pastebin, maar zijn op verzoek van ASML snel verwijderd. Het bedrijf heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht.
Ook met de betrokken medewerkers wordt zo snel mogelijk contact opgenomen. Het risico op misbruik is volgens de woordvoerder klein. Wel krijgen de betrokkenen het advies extra alert te zijn.
Het Financieele Dagblad meldde maandag dat ook headhuntersbedrijf Michael Page is getroffen door een datalek, waardoor gegevens van 711.000 sollicitanten op straat kwamen te liggen. Daarbij gaat het om gegevens van personen in Nederland, China en het Verenigd Koninkrijk, zou Michael Page in een e-mail aan gedupeerden hebben gemeld. De schuld zou door het bedrijf worden gelegd bij IT-leverancier CapGemini.