Maandag grootste supermaan sinds 1948
Maandag is het de dag van de supermaan. Dat is een volle maan die dichter bij de aarde staat dan anders. De weerbureaus grijpen het verschijnsel aan om allerlei duizelingwekkende feiten te melden.
Een supermaan lijkt heel groot en verlicht: voor het oog 14 procent groter en 30 procent helderder, meldt Weeronline. Het gaat om de grootste supermaan sinds 1948. Weerplaza berekende dat de volgende keer dat de maan precies deze stand bereikt pas 25 november 2034 is.
Weeronline verwacht dat het verschijnsel in Limburg „met een beetje geluk tegen de avond” is te zien. Om de supermaan te bewonderen is het het beste om direct rond de maanopkomst om 17.21 uur naar het noordoosten te kijken. Omdat die dan dichtbij objecten staat, zoals een boom of een gebouw, lijkt de maan veel groter. Dinsdagochtend rond 07.17 uur gaat ie weer onder. Ook dan lijkt de maan ineens een flink stuk groter.
Maandag om 12:21 uur staan de aarde en de maan het dichtst bij elkaar. De afstand is dan ‘slechts’ 356.509 km. Pas in 2034 staat de maan weer zo dicht bij de aarde. De grootst mogelijk afstand tot de aarde is 406.700 km.
Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht tempert de feestvreugde op zijn site wel een beetje: het komt bijna ieder jaar wel voor dat het volle maan is terwijl de maan in zijn baan wat dichter bij de aarde staat. „De supermaan van 14 november is wel een van de grootste. Maar veel astronomen hebben een hekel aan de term supermaan: zo heel super is het allemaal niet en dat de term bedacht is door een astroloog helpt ook niet.”