Cultuur & boeken

Bijbels licht op ethische vragen

Als patiënt of naaste familie kun je zomaar voor een moeilijke medische beslissing komen te staan. Wat in Bijbels licht een goede beslissing is, is niet altijd eenvoudig te zeggen. De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) publiceerde daarom een handreiking.

Anca Boon
11 November 2016 10:25Gewijzigd op 16 November 2020 08:26

Dankzij technische ontwikkelingen kunnen artsen en specialisten tegenwoordig in levensbedreigende situaties een scala aan behandelingen inzetten. Hoogstaande apparatuur kan een leven redden, maar het ook louter rekken. Waar die grens ligt, is vaak niet gemakkelijk vast te stellen. Toch moet je als patiënt of naaste familie in zo’n situatie beslissingen nemen.

Daarnaast vragen ook meer ‘alledaagse’ medische onderwerpen zoals gezinsvorming om een Bijbels antwoord. De NPV geeft daar handvatten voor in ”Wat is goed? Medische ethiek voor elke dag”. Het boek verscheen onder redactie van NPV-directeur Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink en behandelt grofweg dezelfde thema’s als ”Waardevol leven” dat haar NPV-voorganger Ruth Seldenrijk in 2013 publiceerde.

Vragen rond het begin en het einde van het leven komen aan bod, dilemma’s rond ziekte en handicap. De hoofdstukken over eenzaamheid en ouderdom hebben niet zozeer een medisch als wel een zorgkarakter.

Thema’s waar de vereniging met name vanuit reformatorische kring vragen over krijgt, ontbreken niet: vaccinatie, orgaandonatie, reanimatie en verzekeren.

Was de NPV-publicatie van Seldenrijk vooral grondig (464 bladzijden), de huidige uitgave is bedoeld voor een breed publiek. Immers, vrijwel iedereen komt vroeg of laat voor moeilijke medische beslissingen te staan.

Wiegman stelt dat het belangrijk is om als christen „zelf na te denken over onze eigen visie en keuzes.” Ze benadrukt: „Het is goed om dit tijdig te doen, om niet overvallen te worden op het moment dat keuzes daadwerkelijk gemaakt moeten worden.”

Met de Bijbel en de Tien Geboden als uitgangspunt worden afwegingen niet plotseling eenvoudig, waarschuwt ze. In veel gevallen is er namelijk niet één goede beslissing of een pasklaar antwoord te geven, „omdat de praktijk zo weerbarstig is en zoveel belangen en afwegingen meegewogen moeten worden.” In overleg met de arts en in het gebed zal er een beslissing genomen moeten worden.

De auteurs geven –waar mogelijk– Bijbelse richtlijnen, maar wijzen er ook op dat Bijbelgetrouwe christenen tot verschillende conclusies kunnen komen. De een kiest immers wel voor prenataal onderzoek, de ander niet. De een laat de kinderen wel vaccineren, de ander niet. Iemand meldt zich wel aan als orgaandonor, of niet.

In ”Wat is goed?” geven de auteurs vooral weer welke motivatie kerkgangers daarvoor hebben. De lezer kan vervolgens zijn eigen, weloverwogen keuze maken.

De gespreksvragen aan het einde van elk hoofdstuk maken het boek geschikt om in kringverband te lezen. De vragen kunnen uiteraard ook aanleiding zijn voor een verdiepend gesprek als echtgenoten of naaste familie.

Wiegman wijst er –terecht– op dat bij medisch-ethische vraagstukken niet alleen Gods Woord nodig is, maar ook de leiding van Zijn Geest. „Hij is de bron van de liefde en degene bij wie je terecht kunt voor wijsheid en advies. Juist op morele kruispunten kun je Hem in gebed om leiding vragen. Uiteindelijk is je bron geen dode letter, maar een levende God.”


Boekgegevens

”Wat is goed? Medische ethiek voor elke dag”, Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (red.); uitg. Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam, 2015; ISBN 978 90 5881 853 9; 232 blz.; € 15,-.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer