Kerk & religie

Studiedag van MissieNederland: Jongere wil in kerkdienst aangesproken worden

De ene jongvolwassene voelt zich in de kerkdienst vaak niet aangesproken. Een ander zegt over de dienst: „Het ging nergens over.”

Van een medewerker
11 November 2016 11:46Gewijzigd op 16 November 2020 08:26
beeld ANP
beeld ANP

Met deze beide voorbeelden illustreerde Anko Oussoren donderdag in Ede zijn inleiding ”Jongvolwassenen; de zoektocht naar een vernieuwend Evangelie”. Oussoren, adviseur jeugdwerk en gemeenteopbouw bij het Praktijkcentrum van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, sprak op een studiedag van MissieNederland. Jeugdwerkers, predikanten, jeugdouderlingen en andere kerkelijk werkers werden er bijgepraat over recente onderzoeken op het gebied van jongeren, kerk en geloofsontwikkeling. Twaalf onderzoekers, academici en hbo-studenten, presenteerden er hun bevindingen.

Oussoren gaf het volgende voorbeeld: voor het eerst had zij –een kunstenares uit Amsterdam– een kerkdienst bezocht, omdat een vriendin van haar trouwde. „„Wat gebeurde daar nu eigenlijk?”, vroeg de Amsterdamse aan mij toen ik tijdens het eten met haar in gesprek raakte. Ze had de dienst ervaren als een prachtig toneelstuk dat helemaal vreemd was aan de wereld waarin zij leeft.”

Wanneer het Evangelie klinkt, ervaren jongvolwassenen vaak dat ze niet worden aangesproken, aldus Oussoren. „Jongvolwassenen die God niet ervaren of niet in Hem geloven, hebben anderen nodig die God dichterbij kunnen brengen en laten zien hoe je geloof integreert in het dagelijks leven.”

De Amsterdamse kunstenares, die voor het eerst een kerkdienst had bezocht en dat als vervreemdend had ervaren, is daarmee niet de enige. Oussoren sprak onlangs een jongeman die na een kerkdienst even bij hem binnenliep. „Hij was zijn hele leven al betrokken bij de kerk. Maar hij zei: „Het ging nergens over.” Hij wilde aangesproken worden, maar dat was niet gebeurd.”

De bestaande kerkelijke cultuur verafgoden en alles zo houden „omdat het nu eenmaal zo is”, is volgens Oussoren niet de goede weg. Maar omwille van jongvolwassenen alles overboord gooien, is dat evenmin. „Die neiging zie ik bij jeugdwerkers. We moeten wel ingaan op hun behoeften, maar er niet in opgaan.”

Veel jongvolwassenen hebben God niet nodig om gelukkig te zijn, stelde Oussoren vast. „Iedereen wordt verantwoordelijk geacht voor zijn eigen geluk of ongeluk. Het is moeilijk om met de Bijbelse noties van zondeval en schuld aansluiting te vinden.”

Debbie den Boer, die onder meer bij Perron 61 in Zoetermeer onderzoek deed naar missionair jongerenwerk in de 21e eeuw, onderschreef Oussorens inleiding. „Het is waardevol als jongvolwassenen van anderen iets opmerken van hoe God in het leven aanwezig wil zijn. Dat is een belangrijk aandachtspunt bij het werven en trainen van de leiders van missionair jongerenwerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer