Buitenland

Beschermwaardigheid leven urgent in VS

Dat het overgrote deel van de Amerikaanse evangelicals op Donald Trump heeft gestemd, toont volgens Albert Mohler aan hoe urgent in de VS het vraagstuk van de beschermwaardigheid van het menselijk leven is.

W. B. Kranendonk
10 November 2016 16:09Gewijzigd op 16 November 2020 08:25

Volgens de rector van het baptistenseminarie in Louisville kan de steun voor de Republikein niet zijn gebaseerd op zijn persoon of gedrag. „Op die punten stoot hij eerder af dan dat hij mensen voor zich wint. De abortusproblematiek en de toekomst van het hooggerechtshof deden christenen op Trump stemmen. Gezien de twee kandidaten hebben evangelicals gekozen voor Trump, van wie bekend is dat hij egoïstisch, grof en soms zelf pervers is, maar die tegelijk het ongeboren leven wil beschermen. Clinton is oneerlijk, omkoopbaar en voorstander van een liberaler abortusbeleid.”

Mohler constateert dat dit verschil van opvatting tussen de twee kandidaten ook geldt voor andere morele thema’s.

Staatsman

In een radio-uitzending, woensdag, riep Mohler Trump op zich als een staatsman te gedragen en president voor alle Amerikanen te zijn, ook voor degenen die hem niet gesteund hebben. Het volk en vooral christenen deed hij het dringende verzoek „ijverig en vurig” voor Trump en zijn vicepresident, Mike Pence, te bidden. „Dat is iedere burger verplicht. Dat gebiedt de Bijbel. Nu Trump president is, moeten we als één man achter hem gaan staan.”

De evangelciale opinieleider toont zich wel bezorgd over „het populisme dat als een vloedgolf over Amerika en andere landen spoelt. Er is sprake van een revolutie van de vergeten ontevreden massa. Die ziet in de nieuwe president van Amerika zijn leider.”

Mohler noemt Trump de „exponent van een massieve vernieuwingsbeweging” die de elite wil onttronen en het grote Amerikaanse ‘experiment’ nieuw leven hoopt in te blazen. „De Trump-aanhang wil de oude pioniersgeest terug hebben. Aanpakken, bouwen, durf tonen en niet te streng gebonden zijn aan allerlei (overheids)regels. Daarbij hebben zijn kiezers wel een risico genomen: zijn onberekenbare karakter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer