Kerk & religie

Leden Haagse Amerikaanse kerk verbijsterd

Met verbijstering kijken bezoekers van de American Protestant Church of The Hague naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. „Ongelooflijk.” Trump is niet favoriet. „Zorgelijk dat iemand zonder enige politieke ervaring zo’n land moet leiden.”

9 November 2016 16:05Gewijzigd op 16 November 2020 08:23
Acht kerkleden van de American Protestant Church buigen zich over het boek Job. Ze zijn verrast door de overwinninng van Trump. beeld RD
Acht kerkleden van de American Protestant Church buigen zich over het boek Job. Ze zijn verrast door de overwinninng van Trump. beeld RD

6.00 uur. Buiten is het donker. Binnen branden het licht én de kachel. In de hal van de kerk in Den Haag buigen acht mannen zich over het boek Job. Bijbelstudie van 6.00 tot 7.00 uur. Voor het werk even naar de kerk. „We zijn altijd net voor de file klaar.”

Jasper Klapwijk draagt de Amerikaanse verkiezingen op in het gebed. De voorzitter van de kerkenraad bidt of God de nieuwe president van de Verenigde Staten wil „beschermen” en „inspireren.” Maar ook of Amerikanen voor elkaar openstaan. Ook vorige week is er voorbede gedaan voor de verkiezingen. „Het leeft erg.”

Gemeleerd

The American Protestant Church of The Hague (APCH) bestaat uit een gemêleerd gezelschap. Bezoekers van de kerk aan de Esther de Boer-van Rijklaan zijn afkomstig uit pakweg 55 landen die doorgaans drie tot vijf jaar in Nederland wonen. Een enkeling blijft langer hangen.

De meeste bezoekers zijn gelovig, maar niet allemaal. Sommige komen voor de contacten. De grootste groep bestaat uit werknemers van Shell. Ook zijn er rechters en juristen dankzij een veelvoud aan hoven en tribunalen dat Den Haag kent. Het motto van de gemeente –van preek tot zondagsschool– luidt: ”Grace changes everything” – genade verandert alles.

Terence C. Williams woont –met vrouw, zoon en dochter– net een jaar in Wassenaar. Williams heeft op Clinton gestemd. „Een president van de Verenigde Staten moet samenbindend zijn. Trump zaait haat en verdeeldheid. Ik had daarom gehoopt dat Hillary zou winnen.” Williams is overgestapt van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Houston naar de Europese tegenhanger ESA in Noordwijk. De overwinning van Trump baart hem zorgen. „Ik vind het vooral zorgelijk dat hij steun krijgt van zo veel Amerikanen.”

Hij zegt te hopen dat Trump nu zijn retoriek laat varen. Gerust is hij er niet op. „Trump is de eerste Amerikaanse president zonder politieke ervaring. Hij beschikt alleen over zakelijke ervaring. Dat kan een groot probleem worden. Het leiden van een onderneming is totaal anders dan het leiden van een regering.”

Williams stemt –net als de meeste APCH-kerkgangers– doorgaans op de Democraten. Liberale standpunten over bijvoorbeeld abortus verhinderen hem niet zijn steun aan haar te geven. „De VS kennen een scheiding tussen kerk en staat. De overheid beslist niet over abortus, dat is een persoonlijke keus.” Dan moet hij weg. De kinderen naar school brengen.

Vrouwen druppelen de Amerikaanse kerk in Den Haag binnen. Hun Bijbelstudie begint om halftien. Hellen, werkzaam op de administratie, kijkt „gemengde gevoelens” naar de overwinning van Trump. „Het verrast me.” Ze verklaart de uitslag als een hang van veel Amerikanen naar verandering. Een keus tussen de twee presidentskandidaten is haar moeilijk gevallen. „Beide zijn weinig indrukwekkend.”

Sheyla Karman –Amerikaanse, getrouwd met een Nederlander– reageert teleurgesteld op de verkiezingsuitslag. „Ik had dit niet verwacht. We zullen het moeten accepteren”, zegt ze gelaten. „Ik heb op Hillary gestemd. Ze heeft veel ervaring in verschillende politieke functies. Natuurlijk heeft ze fouten gemaakt, maar wie doet dat niet.”

Ook Trump is succesvol geweest in zijn carrière, erkent Karman, afkomstig uit New York maar inmiddels elf jaar woonachtig in Nederland. „Maar op een totaal ander terrein. Ik hoop daarom dat hij ervaren politici om zich heen verzamelt die hem terzijde staan.”

Spannend

De verkiezingen zijn volgens haar „spannender” geweest dan ooit. De overwinning van Trump heeft z’n invloed op het buitenlandse beleid van de VS, verwacht ze, maar ook op de situatie in de hele wereld. „Ik weet nog niet precies op welke manier. We zullen zien.”

Anèl Smith, afkomstig uit Zuid-Afrika, vindt dat Amerikanen zich „geen enkele zorg” hoeven te maken over Trump. „Als een corrupte president als Zuma leiding kan geven aan Zuid-Afrika, dan kan Trump dat zeker aan de VS”, zegt ze luchtig. Dan serieus. „God heeft alles in Zijn hand. Ook deze verkiezingsuitslag.”

Lees alle relevante artikelen over de verkiezingen in de VS hier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer