Kerk & religie

„Ethische bezinning komt in PKN onvoldoende op gang”

De bezinning op ethische onderwerpen komt binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) onvoldoende op gang.

Redactie kerk
9 November 2016 11:16Gewijzigd op 16 November 2020 08:22
De Protestantse Kerk bezint zich op ethische thema's. beeld iStock
De Protestantse Kerk bezint zich op ethische thema's. beeld iStock

Dat blijkt uit een rapport dat de generale synode van de Protestantse Kerk volgende week donderdag bespreekt.

De Protestantse Kerk bezint zich jaarlijks op een ethisch thema. De synode stelt daarvoor brochures ter beschikking aan de gemeenten voor gesprek. De afgelopen jaren verschenen de brochures ”Wij en ons werk” (2012), ”Familie als gegeven” (2013) en ”Wij en ons lichaam” (2015).

Uit een evaluatie van stichting Kerk en Wereld blijkt dat van elke brochure rond de zeshonderd exemplaren zijn verspreid. Pas bij duizend exemplaren is er sprake van „succes.”

Volgens de evaluatie bieden de verschenen brochures relevante onderwerpen die gemeenteleden aanspreken. Ook zijn de brochures voldoende gepromoot. De stellingname in de brochures vormt echter geen „prikkelende, krachtige en spraakmakende bijdrage aan het debat.” Een oorzaak daarvan zou kunnen zijn dat de brochures zijn geschreven en beoordeeld door theologen, aldus het rapport. „Ze zijn gewend aan een hoog abstractieniveau. Daarnaast is onvoldoende rekening gehouden met wie de doelgroepen van de brochure zijn.”

Volgens het rapport is opnieuw bezinning nodig op de vraag hoe de generale synode op een „spraakmakende manier” een bijdrage kan leveren aan het maatschappelijke debat over ethische vraagstukken.

De Protestantse Kerk maakte vorige week donderdag bekend meer aandacht te gaan besteden aan maatschappelijke vraagstukken, onder meer door video’s op de eigen website en opiniestukken in diverse kranten.

Donorwet

De generale synode houdt volgende week donderdag een panelgesprek over een ander ethisch thema: de donorwet. De Tweede Kamer aanvaardde vorige maand een wetsontwerp van D66-Kamerlid Dijkstra. De wet –die nog door de Eerste Kamer moet– bepaalt dat iedere Nederlander van 18 jaar en ouder automatisch donor is, tenzij hij of zij aangeeft dit niet te willen. Doel van de wet is het aantal donoren te vermeerderen.

De reacties onder christenen zijn verdeeld, constateert de Protestantse Kerk. Doel van het panelgesprek is om „de visie op zowel orgaandonatie als op de donorwet te verdiepen en aan te scherpen.”

Aan het panelgesprek nemen drie theologen deel: dr. Theo Boer, ethicus van de Protestantse Theologische Universiteit en „donor totdat de wet wordt aangenomen”; dr. Annelien Bredenoort, lid van de Eerste Kamer namens D66 en voorstander van het wetsvoorstel; en proponent Henk Boter, orgaanontvanger. Het tafelgesprek staat onder leiding van EO-presentator Tijs van den Brink.

Op de agenda van de generale synode, die volgende week donderdag en vrijdag voor het eerst samenkomt op Nieuw Hydepark in Doorn, staan onder meer een evaluatie van permanente educatie, kerkordewijzigingen in het kader van het toekomstplan Kerk 2025 en een notitie van prof. dr. J. Muis over het heilig avondmaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer