Kerk & religie

„Palestijnen van plan Dode Zeerollen te claimen”

De Palestijnse Autoriteit bereidt een Unescoresolutie voor die bepaalt dat Israël de Dode Zeerollen aan de Palestijnen moet geven. Dat hebben de afgelopen dagen diverse Israëlische media gemeld.

Alfred Muller
9 November 2016 09:32Gewijzigd op 16 November 2020 08:22
Grotten bij Qumran waar de Essenen manuscripten verborgen. beeld Alfred Muller
Grotten bij Qumran waar de Essenen manuscripten verborgen. beeld Alfred Muller

De rollen zijn tussen 1947 en 1956 gevonden rond Qumran aan de Dode Zee. Het gebied op de Westelijke Jordaanoever behoorde toen volgens het VN-verdelingsplan bij Jordanië, maar wordt tegenwoordig door Israël bestuurd. De vondsten werden aanvankelijk bewaard in het Palestijns Archeologisch Museum in Oost-Jeruzalem. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 viel het museum en daarmee vrijwel alle rollen in de handen van Israël.

De Palestijnen zouden de kwestie nu ter sprake hebben gebracht bij het internationale comité voor de bevordering van teruggave van cultureel erfgoed aan de landen van origine. Unescoleden kunnen hier claims indienen.

De Israëlische afgezant bij Unesco, Carmel Shama-Hacohen, spreekt van een „provocatieve poging de geschiedenis te herschrijven en ons af te snijden van onze connectie met ons land.” Enkele weken geleden nam Unesco al verschillende resoluties aan waarin de Joodse band met de Tempelberg wordt genegeerd. Alleen de betekenis van deze heilige plaats in Jeruzalem voor de islam wordt benadrukt.

Joods erfgoed

De Dode Zeerollen vormen zeer belangrijk Joods erfgoed. Ook voor het christendom zijn ze van groot belang. Studie van de rol-
len vergroot namelijk de kennis van de Tweede Tempelperiode (536 voor Chr. tot 70 na Chr.) 
en het Nieuwe Testament. Een derde van de gevonden geschriften was daarvoor nog onbekend.

In totaal hebben archeologen in elf grotten ongeveer 900 manuscripten gevonden, die in 30.000 fragmenten uiteen waren gevallen. Ze bevatten Bijbelse, apocriefe en sektarische geschriften uit de periode van de derde eeuw voor Christus tot de eerste eeuw na Christus in de talen Hebreeuws, Aramees en Grieks. De Bijbelse geschriften zijn de oudst bekende manuscripten van het Oude Testament.

Nieuwe campus

Israël bewaart de rollen en fragmenten onder de juiste klimato-
logische omstandigheden in diverse gebouwen. Volgend jaar gaan de meeste rollen naar de campus van de Israëlische Oudheidkundige Dienst, die nu in aanbouw is. Ze zullen daar op de laagste verdiepingen worden geplaatst.

Door regeling van de luchtvochtigheid, de mate van licht en de temperatuur zullen de rollen zo goed mogelijk worden bewaard. Bovendien zitten ze diep genoeg in de grond om beschermd te zijn tegen nucleaire wapens. Palestijnen hebben niet de mogelijkheid de rollen op een dergelijke manier te bewaren.

In 2013 was een aantal van de rollen te zien op een expositie in het Drents Museum in Assen. „De Dode Zeerollen horen in de handen van Israël, voor eeuwig”, verklaarde Uzi Dahari, adjunct-directeur van de Israëlische Oudheidkundige Dienst (IAA), bij die gelegenheid.


Lees ook in Digibron

De Dode Zeerollen (2) (De Wachter Sions, 10-12-2015)

De Dode Zeerollen (1) (De Wachter Sions, 26-11-2015)

„Handschriften Bijbel laten diversiteit zien” (Reformatorisch Dagblad, 18-08-2015)

In Israël is alles politiek, ook de Dode Zeerollen (Reformatorisch Dagblad, 05-07-2013)

Dode Zeerollen komen tot leven in Assen (Reformatorisch Dagblad, 05-07-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer