Bestuurscrisis treft Duitse Freikirchen
De grootste kerk van Duitsland buiten de Evangelische Kerk (EKD) maakt zware tijden door. De Bond van Evangelische Freikirche-gemeenten (baptisten- en broedergemeenten) heeft te maken met een ernstige bestuurscrisis. Na slechts negen maanden in functie te zijn geweest, zijn de voorzitter, bankdirecteur Hans-Dieter Feisthauer, en zijn plaatsvervanger, ds. Michael Borkowski, plotseling afgetreden.
Tijdens een zitting van de 24-koppige leiding van de bond, begin deze maand in Elstal bij Berlijn, verklaarden de beide bestuursleden dat zij wegens verschil van inzicht binnen de bondsleiding hun functie niet langer konden uitoefenen. Uit een brief van de bondsleiding aan de 850 gemeenten en deelgemeenten blijkt dat er verschil van inzicht bestaat over de vraag hoe de leiding van het centrum van de Freikirche, het Bundesmissionshaus in Bad Hamburg, er moest uitzien.
Vanuit het Bundesmissionshaus was in januari in een persbericht bekendgemaakt dat Hans-Detlef Sass, een van de drie bondsdirecteuren, zou terugtreden om weer gemeentewerk te gaan doen. De bondsleiding accepteerde het terugtreden tijdens een speciale zitting op 19 januari. In een recente vergadering heeft de bondsleiding dit besluit echter opnieuw bekeken en Sass verzocht zijn beslissing nog eens te overdenken.
Bovendien heeft de bondsleiding het oorspronkelijke besluit teruggenomen om bondsdirecteur Heinz Sager de laan uit te sturen. Aan deze plotselinge wending wilden de beide presidenten Feisthauer en Borkowski niet meewerken, waarop zij hun functie met ingang van 9 februari neerlegden. De derde bondsdirecteur is Lutz Reichardt.
Nadere bijzonderheden over de bestuurscrisis staan in een uitgave van het kerkelijk orgaan ”Die Gemeinde”. Daarin wordt vooruitgelopen op een bijzondere vergadering van de bondsraad op 23 februari. Daarvoor zijn vertegenwoordigers uit alle lidkerken van de bond uitgenodigd. De bijzondere vergadering was oorspronkelijk bedoeld om de gemeenten te informeren over de financiële situatie van de bond. Om het in 1997 geopende bondscentrum in Elstal te financieren, moesten in grotere omvang dan gedacht kredieten worden aangetrokken. De kosten waren veel hoger dan de verplichte bijdragen vanuit de gemeenten opleverden.
Volgens de statistische gegevens behoort 65 procent van de Duitse bevolking tot de Evangelische Kerk of de Rooms-Katholieke Kerk. Daarnaast zijn er 900.000 Duitsers lid van de evangelische Freikirchen, zoals baptisten, pinkstermensen of methodisten. Dit aantal is slechts een gering gedeelte vergeleken met de ongeveer 26,8 miljoen rooms-katholieken en de 26,6 miljoen protestantse kerkleden. De Bond van Evangelische Freikirche-gemeenten, waar momenteel de bestuurscrisis woedt, telt 86.500 leden.