Kerk & religie

„Moderne religie baant weg voor antichrist”

Op het moment dat de vliegtuigen de Twin Towers doorboorden, zat ds. C. Vogelaar in Nederland voor de synode van de Gereformeerde Gemeenten. „Overweldigend en verschrikkelijk”, noemt de predikant van de Netherlands Reformed Congregation in Grand Rapids de gebeurtenis. Echter, hij vond troost in de gedachte dat God regeert, wat er ook gebeurt in deze wereld. „Hij volvoert Zijn raad. Alles zal aangaan op de uitbreiding en de komst van Zijn heerlijk koninkrijk.”

Anne-Mette van Toor
19 February 2002 09:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:25
GRAND RAPIDS - Ook na de gebeurtenissen van 11 september vond ds. C. Vogelaar troost in de gedachte dat God regeert, wat er ook gebeurt in deze wereld. „Hij volvoert Zijn raad. Alles zal aangaan op de uitbreiding en de komst van Zijn heerlijk koninkrijk.”
GRAND RAPIDS - Ook na de gebeurtenissen van 11 september vond ds. C. Vogelaar troost in de gedachte dat God regeert, wat er ook gebeurt in deze wereld. „Hij volvoert Zijn raad. Alles zal aangaan op de uitbreiding en de komst van Zijn heerlijk koninkrijk.”

Het waren vooral de jongelui die onder de indruk waren van de terroristische aanval, vertelt ds. Vogelaar. „Zondagsavonds hebben we regelmatig na de dienst een uurtje met de jongeren. We zingen dan psalmen en praten na over de preken. Kort na de aanslagen waren er diverse vragen over de eindtijdbetekenis van de gebeurtenissen. Eindtijdbeleving hangt nauw samen met indrukken.”

Snel na 11 september gaan de boeken met eindtijdscenario’s als warme broodjes over de toonbank. Artikelen verschijnen en christelijke groeperingen wijzen op de profetie over de vallende torens van Babylon. Ds. Vogelaar is voorzichtig met verwijzingen in deze richting. „De gebeurtenissen van 11 september zóúden een teken van de eindtijd kunnen zijn.” Wel ziet hij een grote bedreiging, die hij bestempelt als „levensgevaarlijk. Ik ben erg huiverig voor de expansiedrift van de islam. De algemene opinie in het Westen is dat we allemaal één God dienen, hoewel eenieder op een andere manier. Deze visie is levensgevaarlijk. Christenen zien een grote bedreiging in de islam. Mijns inziens is dat terecht. We leven in een tolerante tijd. Zelfs de paus is bereid een godsdienstconferentie voor te zitten waar ook imams aanwezig zijn, om de vrede te bevorderen. Men probeert op die manier de tegenstellingen tussen de godsdiensten af te zwakken en de overeenkomsten te benadrukken. Maar de islam staat recht tegenover het christendom in zijn geloof.”

Ook New Age vormt volgens de predikant een groot gevaar voor het christendom. „Deze levensgevaarlijke beweging dringt zelfs de kerken binnen. Binnen deze geestelijke stroming is plaats voor alle godsdiensten, maar geen ruimte voor de absolute claim van het christendom, dat belijdt dat er maar één naam onder de hemel is gegeven. Die naam is Jezus Christus. Wij als christenen gaan in de toekomst het grote struikelblok voor een wereldreligie vormen. De gebeurtenissen van 11 september kunnen een stimulans zijn om koste wat het kost alle wereldgodsdiensten samen te smelten. De tijd zal op die manier rijp worden voor de antichrist. In Gods Woord staat immers dat deze antichrist ook aan godsdienst doet.”

Volgens de predikant is het gevolg dat christenen in de praktijk steeds meer moeite krijgen om staande te blijven in deze wereld. Ds. Vogelaar: „De druk op orthodoxe christenen zal in de toekomst toenemen. Iemand zei eens tegen een gemeentelid van mij: „Jullie zijn hetzelfde als de Taliban. Jullie kennen geen tolerantie.” Ook dat is een vorm van vervolging die heviger zal worden. Het geloof wordt steeds meer naar de binnenkamer verdreven. Christus zou door vervolging en verdrukking heen Zijn kerk wel eens kunnen zuiveren, zoals Hij in Zijn Woord zegt: Wiens wan in Zijn hand is en Hij zal zijn dorsvloer doorzuiveren. Gods kinderen moeten bij elkaar geslagen worden. Als de wanner met zijn schep het graan omhooggooit, waait het kaf weg. Het is een wonder als wij als een graankorrel aan de voeten van de Meester mogen vallen.”

De predikant spreekt in alle voorzichtigheid over deze dingen: „We moeten ervoor oppassen dat we het evenwicht niet verliezen. We mogen ons niet laten meeslepen door romantische beelden en gevoelens. Je ziet dat gebeuren met gedachten over Israël, als Gods land. Ik kijk ook naar de ontwikkelingen van Israël op grond van de beloften in Gods Woord. Maar er zijn ook zo veel ongegronde voorspellingen gedaan, waarin alle nuchterheid ontbreekt. We kunnen zo makkelijk worden meegesleept door een eindtijdbeleving die niet gefundeerd is op de Bijbel. Het is nodig om in deze tijd voorzichtig met zulke onduidelijke zaken om te gaan. De grote commentator Calvijn heeft alle bijbelboeken becommentarieerd, maar heeft zich niet gewaagd aan het boek Openbaring. Er zijn veel verklaringen van dit bijbelboek, maar die zijn veelal menselijk. Het gevaar is dat wij zaken gaan invoegen die de Heere voor ons nog verborgen houdt. Ook het boek Daniël bevat veel geheimenissen. We moeten veel bijbelse nuchterheid opbrengen en niet vooruitlopen op wat de Heere nog niet geopenbaard heeft. Maar we mogen wel acht geven op de tekenen in deze tijd.”

De gebeurtenissen van 11 september doen ds. Vogelaar denken aan het beeld van de wijze en de dwaze maagden. „Ik ben bang dat we doorslapen. Maar dan mag ik ook wijzen op het verbond dat de Heere heeft met Zijn Kerk. 2(Samuël 23:5 spreekt over dat verbond: Hoewel mijn huis alzo niet is bij God, nochtans heeft Hij mij een eeuwig verbond gesteld, dat in alles wel geordineerd en bewaard is; voorzeker is daarin al mijn heil, en alle lust, hoewel Hij het nog niet doet uitspruiten.”

Hebreeën 13 spreekt volgens de predikant mooi over de vastheid die er voor de Kerk is in Christus’ bloed. „Jezus Christus is gisteren en heden dezelfde, tot in alle eeuwigheid. Er is één ding dat blijft staan: het vaste verbond dat de Heere gemaakt heeft. We moeten waakzaam zijn, maar ook weten dat de Heere soeverein Zijn gang gaat en aan het verbond gedenkt.”

In de Vroege Kerk ging een sterke eindtijdverwachting gepaard met een opbloei van het geloof. Zo’n opbloei zou volgens ds. Vogelaar zeker te wensen zijn. „Ik denk er vaak aan. Ik heb een oude man gekend die elke dag in gedachten verzonken voor het raam stond. Ik vroeg hem eens wat hij daar toch deed. Toen gaf hij het ontroerende antwoord dat hij hoopte dat hij zijn Meester zou zien komen. Daar leefde deze man bij. Dat stempelde zijn hele leven. Dat gaf hem ernst en verwachting. Ik zou willen dat er meer van zulke mensen waren, zonder een overspannen en romantische toekomstverwachting. Maar wel mensen die reikhalzend uitzien naar de komst van de Koning.

Ik overdenk wel eens alle dingen die er gaande zijn in deze wereld. Het doorgaande verval, het vertrappen van Gods wetten en de zedeloosheid. Ik ben blij met president Bush. Maar als ik om mij heen het gespot met God en zijn Woord zie, verlang ik wel eens dat God Zijn macht zal bewijzen. Dat Hij voor het oog van iedereen laat zien dat Hij regeert en leeft. Daar moeten we in deze tijd nog sterker om bidden dan tevoren. We moeten leven bij de gedachte van Zijn tweede komst. En de Geest en de Bruid zeggen: Kom, Heere Jezus, ja, kom haastiglijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer