„Leiders Noorse Broeders verrijken zichzelf via belastingparadijzen”
Leiders van de internationale geloofsgemeenschap de Noorse Broeders zouden via belastingparadijzen geld van volgelingen in zichzelf en naaste verwanten investeren.
Dat meldde NRC vorige week op basis van honderden interne documenten en 200.000 e-mails waarover de krant en de Noorse krant Dagens Næringsliv beschikken. De documenten zijn door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in beslag genomen bij de 34-jarige Jonathan van der L., een voormalig lid van de Noorse Broeders in Nederland en ex-rechercheur bij de FIOD. De man wordt ervan verdacht dat hij 8 miljoen euro heeft weggesluisd bij een stichting die door de Noorse Broeders wordt bestuurd.
In augustus had in Zutphen een pro-formazitting plaats waarna de zaak werd verwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen. Binnenkort zal er een regiezitting plaatsvinden, meldde een woordvoerder van de rechtbank Gelderland dinsdag. De verdachte is op dit moment op vrije voeten.
NRC stelt dat geestelijk leider Kåre J. Smith (71) en zakelijk leider Bernt Aksel Larsen (56) uit Noorwegen leiding geven „aan een wereldwijd netwerk van meer dan 450 bedrijven en stichtingen. Binnen het netwerk verwisselen bedrijven routinematig van eigenaar en wordt voortdurend geschoven met miljoenenleningen. De geldstromen lopen verrassend vaak via een belastingparadijs.” Van der L. was de rechterhand van de twee, aldus de krant.
Het leidinggevende duo bemoeit zich met ondernemingen waarmee het officieel geen binding zegt te hebben. Rode draad in de in beslag genomen e-mails is het betalen van zo min mogelijk belasting, aldus het NRC.
Tot nu toe was er geen hard bewijs dat de geloofsgemeenschap –met 40.000 leden wereldwijd en 2000 leden in Nederland– betrokken was bij zaken, maar inmiddels ontdekte NRC dat „hoe meer journalisten schrijven over geldstromen en belastingparadijzen, hoe dieper de broeders zich ingraven.”
Nadat de Noorse bank DNB Nor zorgen had geuit over „de vermenging van kerkelijke en zakelijke belangen” stelden de Noorse Broeders dat het „volledig uitgesloten” is dat individuen zich kunnen bevoordelen.