Economie

Marks & Spencer sluit winkels in Nederland

Het Britse winkelconcern Marks & Spencer sluit zijn twee vestigingen in Nederland. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend. In de winkels, in Amsterdam en Den Haag, werken in totaal 160 mensen. Online blijft het bedrijf wel in Nederland actief.

ANP
8 November 2016 08:30Gewijzigd op 16 November 2020 08:18

De sluiting maakt deel uit van een bredere reorganisatie waarbij Marks & Spencer ook al zijn eigen filialen sluit in België, Frankrijk, Polen, Hongarije, Slowakije, Estland, Litouwen en China. Het ontbreekt het bedrijf aan schaalgrootte om in die markten te groeien en winstgevend te zijn. Ook in Groot-Brittannië gaan tientallen winkels dicht.

Marks & Spencer opende zijn warenhuis aan de Kalverstraat in Amsterdam in 2013. Daarmee keerde de retailer na een afwezigheid van twaalf jaar terug in Nederland. Een jaar later volgde een filiaal aan de Grote Marktstraat in Den Haag.

In beide steden waren de Britten eerder actief, totdat die twee winkels in 2001 werden opgedoekt bij een reorganisatie. Ook na de herstart waren de Nederlandse warenhuizen van meet af aan verlieslatend, liet het bedrijf dinsdag weten. In het boekjaar 2015/2016 kwam het tekort uit op ruim 3 miljoen euro.

Eerder dit jaar bleek al dat Marks & Spencer uitbreidingsplannen in Nederland in de ijskast had gezet. Er zou een zogenoemde flagshipstore komen in Amsterdam. Maar het pand dat het bedrijf daarvoor had aangekocht, werd overgedaan aan het Canadese Hudson’s Bay, een nieuwkomer op de Nederlandse markt.

Marks & Spencer zal zijn plannen bespreken met de Europese en de Nederlandse ondernemingsraad en mogelijk met de vakbonden. Als de winkelsluitingen in alle genoemde markten doorgaan, komen daar eenmalige kosten tot omgerekend zo’n 225 miljoen euro bij kijken. Zo’n 2100 mensen verliezen dan hun baan.

In de eerste helft dit jaar zag Marks & Spencer de omzet op vergelijkbare basis met 0,9 procent toenemen tot een slordige 5 miljard pond (5,6 miljard euro). De winst voor belasting, exclusief eenmalige posten, zakte met bijna een vijfde tot 231 miljoen pond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer