Kerk & religie

TWR-directeur Samuel Tan: Kerk in China niet vervolgd, wel beperkt

Met verhalen over christenvervolging in China hoef je bij Samuel Tan niet aan te komen. „China accepteert het christendom als een wettige religie. Wel zijn er de laatste jaren van de kant van de overheid meer beperkingen van de godsdienst en hebben groepen christenen het soms moeilijk.”

Klaas van der Zwaag
8 November 2016 06:37Gewijzigd op 16 November 2020 08:18
Samuel Tan is optimistisch over de toekomst. „De Heere komt spoedig terug als we zien op de tekenen van de tijd.” beeld TWR
Samuel Tan is optimistisch over de toekomst. „De Heere komt spoedig terug als we zien op de tekenen van de tijd.” beeld TWR

Samuel Tan, directeur van Trans World Radio (TWR) voor China, Noord-Korea en Japan, is een in Singapore wonende Chinees. De Chinese politiek van beperkingen jegens de godsdienst heeft volgens hem te maken met angst voor groepen die de veiligheid van het land in gevaar kunnen brengen, vertelt hij op het kantoor van TWR-Nederland in Barneveld. „China kijkt met name naar de destabiliserende effecten van radicale moslimgroeperingen die banden hebben met ISIS. Men wil dit soort situaties in China voorkomen.”

Kruisen verwijderd

China blijft een land dat wantrouwend kijkt naar allerlei religieuze uitingen die het publieke domein ál te sterk bepalen. Dat is de laatste twee jaar gebleken in het verwijderen van ruim 1500 kruisen van openbare kerkgebouwen. „Dat betreft dus de officiële kerken”, aldus Tan. „De kerken reageren echter kalm en beheerst op dit soort acties, wat een teken is van de volwassenheid van de Chinese kerk. Die kerk groeit inmiddels stormachtig. Er zijn binnenkort meer Chinese christenen dan leden van de communistische partij. Schattingen van het aantal christenen lopen uiteen van 60 tot 80 miljoen.”

China behoort niet meer tot de onbereikte volken, zegt hij. „Dat geldt vooral de Han Chinezen, die 85 procent van de bevolking omvatten. Maar daarnaast zijn er nog 450 bevolkingsgroepen die onbereikt zijn, zoals Tibetanen, Oeigoeren of bewoners in de bergen en in verafgelegen dorpen. Zij kunnen echter door de radio bereikt worden, of door mp3’s die wij uitdelen. De programma’s kunnen zij horen in hun eigen taal.”

Noord-Korea

Noord-Korea is een heel ander verhaal. „Het land is het meest gesloten land ter wereld”, aldus Tan. „Het aantal christenen wordt op 300.000 geschat, maar niemand kan het bevestigen. Ik doe er dan ook geen uitspraken over. We weten er nauwelijks iets van omdat we geen reacties uit dat land krijgen. Wat we wel weten is dat het bijwonen van godsdienstige bijeenkomsten verboden is, evenals het luisteren naar buitenlandse radiozenders.”

Radio is het enige middel om mensen in Noord-Korea te bereiken. „We zenden een uur per dag uit via de korte golf. Mensen hebben geen beschikking over internet en als men dat heeft worden buitenlandse kanalen afgesloten”, aldus Tan. „De regering probeert de radioprogramma’s van de TWR wel te blokkeren, maar heeft daarvoor extra elektriciteit nodig en daar heeft ze het geld niet voor.”

Japan

Opvallend is volgens Tan de opening voor het Evangelie in Japan. „Het is een land dat de laatste jaren is opgeschrikt door natuurrampen, zoals aardbevingen. Deze gebeurtenissen hebben het hart van de bevolking week gemaakt zodat ze ontvankelijk zijn geworden voor de vragen van de zin van het leven. Bij rampen functioneert vaak alleen de radio, wat de TWR heeft kunnen benutten om het Evangelie te verkondigen.”

Het is niet gemakkelijk in Japan om het christendom te verbreiden, erkent de TWR-directeur. „De cultuur en de samenleving worden bepaald door het shintoïsme. Vandaar dat het christendom erg klein is, minder dan 0,3 procent. Er zijn 8000 kerken, maar de meeste daarvan tellen slechts tussen de 10 en 20 leden.”

Naderende komst

Tan is optimistisch over de toekomst. „De Heere komt spoedig terug”, zegt hij overtuigd. „Een van de belangrijkste voorwaarden is hiervoor vervuld: het Evangelie is gekomen tot aan de einden der aarde. Laten christenen zich voor deze opdracht meer inzetten. Dat de wederkomst spoedig te verwachten is, zien we aan de rampen, oorlogen en aardbevingen die nu plaatsvinden. Het zijn tekenen van de naderende komst van onze Heere en Koning.”


Lees ook in Digibron

„Radio onmisbaar voor Evangelie” (Reformatorisch Dagblad, 12-02-2015)

Radio luisteren tot de hond blaft (Reformatorisch Dagblad, 10-02-2015)

Trotse Japanner worstelt met levensvragen - interview met Samuel Tan (Reformatorisch Dagblad, 13-02-2014)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer